2017. december 1., péntek

Minden kísértéstől Őrizzetek meg minket szent Angyalok!



Minden kísértéstől
Őrizzetek meg minket szent Angyalok! 



Az elmúlás benne van Isten, teremtésről szóló koreográfiájában. De, minden mulandón túl, megáll Isten Igéje. Ami alatt én azt értem, hogy Ember, a maga életében kevés arra, hogy Istenről mindent megtudjon, megismerjen, és megértsen. Ezzel lehet együtt élni, ha el tudom fogadni a magam mulandóságát, végességét. Semmi vagyok a végtelenben, mégis, mindene lehetek a Végtelennek, ha a helyemen megállom a helyemet, melyet nekem szánt Ő!
A gondunk valójában az, hogy nem találjuk a helyünket, és végességünkről nem vagyunk képesek tudomást venni, lemondani arról, amit nem is birtokolhatunk. Elfogadni, alázattal lenni, és szelíden elviselni a töredékességünket, és törékenységünket. Az Ember mindig mást, lehetőleg többet képzel magáról, mint aki.
Ezért nem sikerül nekünk az életünket átadni, átengedni Istennek, arra a szándékra, amire szán bennünket.
Pedig, nincs más esélye az Embernek az Életre, mint az örökkévalóhoz ragaszkodás.
„Aki bálványt csinál és bálványképet önt magának, annak nem lesz belőle semmi haszna. Igen, tisztelőik mind csalódnak majd, a készítőik meg szégyent vallanak. Gyűljenek mind össze, álljanak elő! Megrettennek és megszégyenülnek mindannyian.” [Iz 44,10-11] „Nincs, aki szólítaná nevedet, aki felkelne, hogy beléd kapaszkodjék; mert elrejtetted előlünk arcodat, és bűneink hatalmába adtál minket.” [Iz 64,6]
Izajástól szóló szavak, bizony kemény bírálatok Isten szájából! Bárcsak figyelmeztetésül vennénk és komolyan elgondolkodtatnának e szavak bennünket!
Valóban, bűneink hatalmában vagyunk! Annyira, hogy képtelennek tartjuk magunkat rá, hogy menekülhessünk önmagunktól. Pedig, ha erre a felismerésre eljutnánk, talán képesek lehetnénk belezuhanni Isten karjaiba, és azt mondani: csak Te lehetsz szabadítóm, Istenem! Mutass utat nekem, és vezess ki sötétségemből, hogy világosságodra jutva, menedékem legyen! Mert egyetlen vágyam az, hogy ott legyen örököm, ahol Te vagy! Ámen!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése