2018. augusztus 20., hétfő

Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini MeetingErők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting


Augusztus 19-én, vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a „népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozó, a 39. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósította a Vatikáni Rádiót.


Az idei mottó: Le forze che muovono la storia sono le stesse che rendono l’uomo felice – Az erők, amelyek a történelmet mozgatják ugyanazok, amelyek az embert boldoggá teszik. Ezt a mondatot Luigi Giussani, a Comunione e Liberazione (Közösség és Felszabadulás) alapítója éppen ötven éve, 1968-ban írta egy fiatal barátjának, aki azt mondta: „hogy a kulturális és társadalmi változásoknak meg tudjunk felelni, követni kell az erőket, amelyek a történelmet mozgatják”. Erre válaszolta Don Giussani, hogy „az igazi erők, amelyek a történelmet mozgatják ugyanazok, amelyek az embert boldoggá teszik. Mert a világ megváltozása az emberi szívből indul ki.” És boldogság alatt nem a felszínes, én-központú és öntörvényű evilági örömök értendők, hanem a teljességből való részesedés, az igazságban való örvendezés.

Sergio Matarella olasz köztársasági elnök üzenetet küldött a Rimini Meetingre, amelyben hangsúlyozza: „a boldogság építi a történelmet. Összekapcsolni az egyén boldogságkeresését a vággyal, hogy jobbá tegyük a történelmet magunknak és másoknak, nagy kihívás. Forradalmi az a mondat, ami az idei Meetinget meghatározza.” Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke hozzáfűzte: „egy olyan közegben, amelyben a reaktív, követő magatartás és a lázadás tűnik meghatározónak, mi a boldog embert tartjuk a változások alanyának”.
Üzenetet küldött a rendezvényre António Manuel de Oliveira Guterres, az ENSZ főtitkára is, amelyben így fogalmazott: „A Meeting 1980-tól lehetőséget ad különböző vallású és kulturális beállítottságú embereknek, hogy megújítsák a béke és a barátság építésének feladatát. Miközben mindenütt élesednek a konfliktusok, ez az a lelkület, amire szükség van, jobban, mint bármire; ez a legjobb ellenszere a világban tapasztalható negatív folyamatoknak.”

Az egy hetes program a Genovában leomlott Morandi-híd áldozataiért felajánlott szentmisével kezdődött. A liturgia előtt Emilia Guarnieri olvasta fel a Ferenc pápa üdvözletét és áldását közvetítő levelet, amelyet Pietro Parolin bíboros, államtitkár küldött. Az üzenet hangsúlyozza a találkozó témájának időszerűségét, amely válasz volt az 1968-as társadalmi folyamatokra, és ötven év múltán sem veszített jelentőségéből.
A Szentatya azt kívánja az idei Rimini Meeting részvevőinek, hogy sikerüljön elfogadni, elmélyíteni Jézus meghívását a vele való találkozásra: „Jöjjetek, nézzétek meg!” (Jn 1,39) Ebből fakad az erő, amely miközben megszabadítja az embert a „hamis végtelenek” szolgaságából, amelyek boldogságot ígérnek, anélkül, hogy megadnák, főszereplővé teszi és meghívja arra, hogy a történelmet az Isten gyermekeinek az Atyával és az egymással való találkozásának idejévé tegyék.

A mise főcelebránsa Francesco Lambiasi, Rimini püspöke szentbeszédében a napi evangélium kapcsán kifejtette: Jézus szavai botrányosnak tűnnek „Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él” (Jn 6, 51), de éppen ebben mutatkozik meg, hogy kicsoda Jézus. „Nem olyan Isten, akinek az áldozatok tetszenek, hanem aki a mi üdvösségünkért emberré lett, kenyérként adja magát, hogy tápláljon minket, vérét adja, hogy az igazság és boldogság utáni szomjunkat csillapítsa. Jézus irgalmas hozzánk, elfogadja korlátainkat, társunkká lett, meghívva minket, hogy úgy éljünk, mint Isten gyengéden és töretlenül szeretett gyermekei. Krisztus által, Krisztussal, Krisztusban élni egyszerűen azt jelenti, hogy szeretni. Élni, teljes életet élni, jól, helyesen, boldogan. Jézussal élni, úgy élni, mint Ő, egyszerűen azt jelenti: élni. Hiteles emberi életet élni, sőt emberfeletti életet élni, mert az teljesen Istentől való” – mondta Rimini püspöke.

Az Amerikai Egyesült Államok apostoli nunciusa, Christophe Pierre érsek előadásának témája a Rimini Meeting idei címe volt. Három pontban fejtette ki gondolatait: a szamaritánus asszony találkozása Jézussal; Ferenc pápa tanítása; valamint ’68 forradalma és Don Giussani prófétai válasza. Az előadó idézte XVI. Benedeket: „A keresztény lét kezdetén nem egy etikai döntés vagy egy nagy eszme áll, hanem a találkozás egy eseménnyel, egy személlyel, aki életünknek új horizontot s ezáltal meghatározott irányt ad.”(Deus caritas est 1.) Az Egyház küldetése, hogy minden ember számára elérhetővé tegyük a krisztusi irgalmat, ahogyan abban a szamaritánus asszonynak is része volt. Ebben nagy szerepe van Ferenc pápa péteri szolgálatának, aki a missziós, a kifelé nyitó Egyház megvalósulásán fáradozik. Mindannyian felelősek vagyunk az Egyházban – hangsúlyozta az érsek –, bármilyen nehézségekkel is kell éppen szembenéznünk. A nuncius e kijelentését spontán taps követte, ami a hallgatóság tudatosságát is kifejezte.
Olyan Egyházra van szükségünk, amely tanúskodik a Krisztushoz való tartozás öröméről. Az igazi forradalom a szív forradalma, amely felismeri a Jézussal való találkozás lehetőségét. Az igazi forradalom, hogy felismerjük: „A történelem igazi főszereplője a koldus. Jézus koldulja az ember szívét, az ember pedig koldulja Krisztust” – fejezte be előadását a nuncius.

Nagy siker kísérte Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, filozófus, a germanisztika, a politikai tudományok és a teológia professzorának Arra meghívva, ami még nincs – Ahogy Romano Guardini látta a keresztény egzisztenciát című előadását, pedig ő maga egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni. Itt jelentették be, hogy idén neki ítélték oda az olasz alapítású Katolikus Kultúráért nemzetközi díjat, amelyet előtte Joseph Ratzinger bíboros (1992), Don Giussani (1995), Angelo Scola bíboros (2005) is megkapott.
A Meeting színes kínálatát jelzik a nyitónap további témái: Szeretet és tudomány – a gyógyító kapcsolatok titka; A konkurencia jót tesz a piacnak? A piacnak is szüksége van szabályokra; A soft skills lépett a hard skills helyébe – a személyes képességek határozzák meg a szakmai tudást, képesítést; A háló csomópontjai – logisztikai integráció; Palliatív gyógyászat – a fájdalmat vagy a szenvedő embert gondozzuk?; ’68 és ami utána következett: élni akarunk – fiatalok, fogyasztás, forradalmak.

A hivatalos premier előtt vetítették le a kínai művész Ai Weiwei Human Flow – Emberi folyam című, a menekültek sorsát bemutató megrázó dokumentumfilmjét. Este Rimini központjában, a Tiberius-hídnál Paul Claudel 1929-ben írt, A selyemcipő című színművét láthatták a nézők. A vízpartra épült színpad és szabadtéri nézőtér helyszíne egyedülálló módon emelte ki a mű mondanivalóját, az ember boldogság utáni vágyának távlatait.


Szent II. János Pál ajándéka – Hamarosan megnyitja kapuit a Családok IX. VilágtalálkozójaSzent II. János Pál ajándéka – Hamarosan megnyitja kapuit a Családok IX. Világtalálkozója


Augusztus 21-én este kezdődik a Családok IX. Világtalálkozója Dublinban. A négy napos rendezvény mottója: „A család örömhíre, a világ öröme!”. Kongresszus, fesztivál és imavirrasztás is lesz a programban, melyet vasárnap pápai mise zár. A találkozók sorát Szent II. János Pál indította el 1994-ben.


A Családok IX. Világtalálkozója kedden, augusztus 21-én veszi kezdetét, a nyító ünnepséggel, melyet az esti imádsággal együtt tartanak Dublinban. Az imádság keretében a résztvevők Krisztust, a kifogyhatatlan fényt énekekkel, zsoltárokkal köszöntik, mint a család legfőbb közbenjáróját. Hasonló nyitó ünnepség lesz Írország minden egyházmegyéjében. A családok világtalálkozója augusztus 26-án Ferenc pápa ünnepi szentmiséjével ér véget.

Családok világtalálkozója – pasztorációs kongresszus (Augusztus 22–24.)

Ferenc pápa maga választotta a találkozó témáját: „A család örömhíre, a világ öröme!”. Ennek a témának minden dimenzióját feltárják a világtalálkozó eseményein. A három napos családpasztorációs kongresszusnak az ír fővárosban a Royal Dublin Society ad otthont. Előadások, műhelyek, megbeszélések, imádságok, szentmisék, katekézisek lesznek a kongresszuson, melyek mind az egyénnek, mind a családoknak szólnak – a gyerekeket és a fiatalokat külön programokkal várják. A kongresszus témái: A család és a hit (szerda), A család és a szeretet (csütörtök), A család és a remény (péntek). Az előadók Írországból és a világ különböző pontjairól érkeznek, és számos aktuális témát érintenek előadásaikban, mint például az emberkereskedelem, vagy a közösségi média.

Női vezetői szimpózium

A kongresszus történelmében először szerveznek női vezetői szimpóziumot, melyet Írország ismert médiaszereplője Norah Casey és az Egyesült Államokból érkező pénzügyi vezető, Susan Ann Davis fognak vezetni. A nyitóelőadást Kristin Lund, az ENSZ katonatisztje fogja megtartani; a legfőbb témák: a békefenntartás, a vállalkozói szellem, az oktatás, az erőszak, a menekültek és a hajléktalanok.

Családok világtalálkozója ikon

A szárnyasoltárt formázó ikon külön felkérésre készült, és 2017. augusztus 21-én mutatták be. A két szárny külsején Szent Gábor és Szent Mihály főangyalok láthatóak. Belül a Szent Család megosztja ételét a feltámadt Jairus leányával, és a kánai mennyegző népével. Az ikon bejárta az ország valamennyi egyházmegyéjét, és elkísérték azok a szándéklevelek, melyeket a családok írtak az egész év folyamán.

A világtalálkozó egyéb meglepetései

Éirinn, a galway-i bárány, melyet rajzfilmfiguraként ábrázoltak, köszönti a találkozóra érkező gyerekeket. A családtalálkozó imája tizenhét nyelven érhető el. A találkozó hivatalos himnusza címe: Öröm az egész világnak!, melyet az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás alapján írtak.

A családok világtalálkozójának története

Szent II. János Pál 1994-ben a Családok Pápai Tanácsát bízta meg egy nemzetközi találkozó megszervezésével. A Szentatya szándéka az volt, hogy a világ minden tájékáról a családok egyesüljenek az imádságban, a katekézisekben és az ünneplésben, hogy megerősödve hivatásukban, tudják azt teljesíteni az Egyházban és a társadalomban. II. János Pál négy találkozón vett részt: Rómában (1994), Rio de Janeiróban (1997), ismét Rómában (2000) és Manilában (2003). XVI. Benedek három találkozón vett részt: Valenciában (2006), Mexikóvárosban (2009) és Milánóban (2012). Ferenc pápa először 2015-ben, Philadelphiában vett részt a találkozón.

Ferenc pápa augusztus 25-én érkezik Írországba, hogy részt vegyen a Családok IX. Világtalálkozóján, a Croke Park stadionban szervezet fesztiválon és virrasztáson, illetve a Phoenix Parkban tartandó záró szentmisén.

Magyar delegáció

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hat családból álló delegációját Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK alelnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezeti. Az erdélyi delegációt Pál József Csaba temestvári megyéspüspök vezeti.ÁllamalapításÁllamalapítás 


Milyennek látod?

Egy tanmese szerint egy vándor az úton haladva meglátott egy fadarabot. Milyen gyönyörű, virágos faág – gondolta magában, majd felvette és hazavitte. Otthon beletette egy vázába, és a faág néhány nap múlva kivirágzott. Ugyanazon az úton halad egy másik vándor is, aki szintén meglátott az út mellett egy hasonló fadarabot. Milyen erős ez faág, jó lesz társnak számomra az úton – gondolta magában, majd kézbe vette, s ettől kezdve vándorbotként használta éveken át. Egy harmadik vándor is haladt azon az úton, ő is meglátott egy ugyanolyan fadarabot. Milyen ronda kígyó! – gondolta magában, majd feléje nyúlt, de az gyorsabb volt és megmarta. Minden dolog azzá válik, aminek látják. És az emberre is igaz a történet mondanivalója: Minden ember olyanná válik, amilyennek látják.
Szent István királyunk mai ünnepén érdemes elgondolkodnunk ezen az igazságon. Ez az ország olyanná válik, amilyennek látjuk, amilyennek megálmodjuk. Ha azt hangoztatjuk, hogy ez egy élhetetlen ország és persze közben semmit sem teszünk annak érdekében, hogy élhető legyen, akkor elégedetlenségünk miatt néhány év múlva külföldre fogunk költözni, hogy ott éljünk és dolgozzunk. De ha úgy tekintünk erre az országra, mint hazánkra, mint szülőföldünkre, és mint olyan földre, amely végső nyughelyünk lesz, akkor átérezhetjük annak felelősségét, hogy tennünk kell e haza, Magyarország felemelkedéséért, jövőjéért. Milyennek látod ezt az országot? Homokra épített háznak vagy sziklára épített háznak? Milyennek képzeled ennek az országnak a jövőjét? Elvisz minket a történelem vihara vagy rendületlenül állunk évszázadok múlva is? Amilyennek látod, olyanná fogod tenni. Ha saját országodnak és biztonságot adó otthonodnak tekinted, akkor termékeny munkáddal te is megerősíted. Ha csak hasznot akarsz húzni belőle, meggyengíted. Ha élhetetlennek tartod, te magad teszed élhetetlenné.
Minden ország olyanná válik, amilyenné teszik az ott élők. Szent István király 1000 évvel ezelőtt megérezte azt a felelősséget, hogy ennek az országnak olyan lesz a jövője, amilyen úton elindul. Ismerte Krisztus igazságát és a keresztény értékekben meglátta ennek az országnak az építőköveit. Neki köszönhetjük azt, hogy nemzetünk szilárd alapon, a krisztusi igazságon és a keresztény értékrenden nyugszik. Szent István király nem csak a fegyverek erejében és nem csak a politikai lépésekben bízott, hanem sokkal inkább a krisztusi igazságban, amelyet igyekezett elültetni a magyarok szívében. Ezt a célt szolgálta a püspökségek és érsekségek, valamint más egyházi központok alapítása. Emellett Szent István király olyan törvényeket hozott, amelyek megfeleltek a keresztény értékeknek. Anyagilag biztosította az Egyház működését és szabályozta a vallás szabad gyakorlását. Azokat a bűncselekményeket, amelyeket saját törvényeiben nem szabályozott, de a keresztény erkölcs szerint bűnnek számítottak, az egyházi bíróságra utalt ítélkezés végett.
Szent István király nem szerette volna, ha az általa alapított keresztény királyság a jövőben visszatérjen a pogányság útjára. Abban bízott, hogy fia Szent Imre herceg majd folytatja az ő művét, de ez az elképzelés szertefoszlott Imre herceg tragikus halálával. Szent István király ekkor a Szűzanya oltalmába ajánlotta országunkat, amely cselekedetének köszönhetően Mária országa vagyunk. Segítsen minket az ő mennyei támogatása a földi haza építésében és abban is, hogy eljussunk a mennyei hazába!
© Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te személyed és keresztény hitünk az a sziklaszilárd alap, amelyre érdemes személyes és családi életünket, valamint hazánk jövőjét építeni. Ezt ismerte fel Szent István király, aki királyságát nem uralkodói elnyomásra használta fel, hanem népének, a magyar nép szolgálatára. Egész életét arra szentelte, hogy minden erejével, Istentől kapott tehetségével és képességeivel téged és magyar nemzetét szolgálja. Hisszük, hogy a kereszténység kincse adott népünknek lelki erőt az elmúlt évszázadok nehézségei során. Segíts minket a jövőben is, hogy Szent István példája szerint úgy fáradozzunk földi hazánk építésén, hogy közben a mennyei haza felé is törekedjünk!


2018. augusztus 19., vasárnap

Jézus Testéből és Véréből megtanuljuk, hogy mi az örök élet – A pápa Úrangyala imádságaJézus Testéből és Véréből megtanuljuk, hogy mi az örök élet – A pápa Úrangyala imádsága

Csakúgy, mint kétezer évvel ezelőtt, a kafarnaumi zsinagógában mondott beszédében, Jézus ma is arra szólít fel bennünket, hogy lépjünk Vele szeretetközösségre, éljünk az Úrért és testvéreinkért. Akkor állunk ellen ennek a meghívásnak, amikor csak nehezen tudjuk létünket Jézuséhoz igazítani, szempontjai és nem a világ szempontjai szerint cselekedni – mutatott rá Ferenc pápa vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozása mondott beszédében.

A vasárnapi evangéliumi szakasz (vö. Jn 6,51-58) bevezet bennünket Jézusnak a kafarnaumi zsinagógában mondott beszédnek a második részébe. Ezt a kenyérszaporítás után tette, vagyis miután egy hatalmas tömegnek kioltotta éhségét öt kenyérrel és két hallal. Úgy mutatkozik be, mint az „égből alászállott élő kenyér”, ami örök életet ad és hozzáteszi: „A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért”. Ez a meghatározó mondat kiváltja a hallgatók reakcióját, elkezdenek vitatkozni maguk között: „Hogy adhatja ez a testét eledelül?”Amikor az egymás között megosztott kenyér gesztusa felfedi valódi jelentését, vagyis azt, hogy végső áldozatig menő önátadásról van szó, akkor értetlenség merül fel, sőt annak a személynek a visszautasítása, akit nem sokkal azelőtt győzelmi menetben akartak körbevinni. Emlékezzünk vissza, hogy Jézusnak el kellett rejtőznie, mivel királlyá akarták megtenni – fejtette ki beszédében Ferenc pápa.

Lépjünk szeretetközösségre Jézussal

Jézus folytatja: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek” (53). Itt a testtel együtt megjelenik a vér is. A hús és a vér a bibliai nyelvezetben a konkrét emberi valóságot fejezik ki. Az emberek és maguk a tanítványok is megérzik, hogy Jézus arra hívja őket: lépjenek vele szeretetközösségbe, „egyék” meg Őt, emberségét, hogy osztozzanak Vele a világ életéért adott ajándékban. Egész másról van szó, mint győzelmekről és sikerek csalóka ábrándjairól! Jézus áldozata az, ami önmagát adja értünk.

Az Élet Kenyerét, az Eucharisztiát, ingyen kaptuk ajándékba

Ez az élet kenyere, Krisztus Testének és Vérének szentsége, amelyet az Eucharisztikus asztalnál ingyenesen kapunk ajándékba. Az oltár körül találjuk azt, ami spirituálisan kioltja éhségünket és szomjúságunkat ma és mindörökre. Minden alkalommal, amikor részt veszünk a szentmisén, bizonyos értelemben elővételezzük az eget a földön, mert az Eucharisztikus táplálékból, Jézus Testéből és Véréből megtanuljuk, hogy mi az örök élet. Ez azt jelenti, hogy az Úrért élünk: „Ahogyan engem az élő Atya küldött el, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, élni fog énáltalam. Így az is élni fog általam, aki engem eszik” – mondja az Úr. Az Eucharisztia átalakít bennünket, hogy ne csak önmagunkért éljünk, hanem az Úrért és a testvérekért. A boldogság és az élet örökkévalósága attól a képességünktől függ, hogy termékennyé tudjuk-e tenni az evangéliumi szeretetet, amelyet az Eucharisztiában kapunk.

A szentáldozásban Isten életét vesszük magunkhoz

Jézus, mint abban az időben, ma is mindnyájunknak ismétli: „Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek”. Nem anyagi táplálékról van szó, hanem élő és életet adó kenyérről, amely magának az Istennek az életét továbbítja nekünk. Amikor szentáldozáshoz járulunk, magának Istennek az életét vesszük magunkhoz. Ahhoz, hogy ebben az életben részesüljünk, szükséges, hogy az evangéliumból és a testvérek szeretetéből merítsük táplálékunkat.

Krisztus átalakít bennünket és felkészít a mennyek országára

Jézus meghívásával szemben, hogy táplálkozzunk Testével és Vérével, érezhetnénk annak a szükségességét, hogy vitatkozzunk és ellenálljunk, mint ahogy ezt tették azok, akikről a vasárnapi evangéliumi szakasz szól. Ez akkor történik meg, amikor fáradságunkba kerül, hogy létünket Jézuséhoz alakítsuk, hogy az ő szempontjai, nem pedig a világ szempontjai szerint cselekedjünk. Ha ezzel az eledellel táplálkozunk, akkor teljes összhangba léphetünk Krisztussal, érzelmeivel, magatartásformáival. Ez nagyon fontos: menjünk szentmisére és áldozzunk, mert a szentáldozásban az élő Krisztust vesszük magunkhoz, aki átalakítja bensőnket és felkészít a mennyek országára.

Szűz Mária segítségével váljunk mi is megtört kenyérré

Szűz Mária támogassa elhatározásunkat, hogy szeretetközösségben legyünk Jézus Krisztussal, táplálkozzunk Eucharisztiájával, hogy mi is megtört kenyér legyünk testvéreink számára.