2018. augusztus 20., hétfő

Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting



Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting


Augusztus 19-én, vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a „népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozó, a 39. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósította a Vatikáni Rádiót.


Az idei mottó: Le forze che muovono la storia sono le stesse che rendono l’uomo felice – Az erők, amelyek a történelmet mozgatják ugyanazok, amelyek az embert boldoggá teszik. Ezt a mondatot Luigi Giussani, a Comunione e Liberazione (Közösség és Felszabadulás) alapítója éppen ötven éve, 1968-ban írta egy fiatal barátjának, aki azt mondta: „hogy a kulturális és társadalmi változásoknak meg tudjunk felelni, követni kell az erőket, amelyek a történelmet mozgatják”. Erre válaszolta Don Giussani, hogy „az igazi erők, amelyek a történelmet mozgatják ugyanazok, amelyek az embert boldoggá teszik. Mert a világ megváltozása az emberi szívből indul ki.” És boldogság alatt nem a felszínes, én-központú és öntörvényű evilági örömök értendők, hanem a teljességből való részesedés, az igazságban való örvendezés.

Sergio Matarella olasz köztársasági elnök üzenetet küldött a Rimini Meetingre, amelyben hangsúlyozza: „a boldogság építi a történelmet. Összekapcsolni az egyén boldogságkeresését a vággyal, hogy jobbá tegyük a történelmet magunknak és másoknak, nagy kihívás. Forradalmi az a mondat, ami az idei Meetinget meghatározza.” Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke hozzáfűzte: „egy olyan közegben, amelyben a reaktív, követő magatartás és a lázadás tűnik meghatározónak, mi a boldog embert tartjuk a változások alanyának”.
Üzenetet küldött a rendezvényre António Manuel de Oliveira Guterres, az ENSZ főtitkára is, amelyben így fogalmazott: „A Meeting 1980-tól lehetőséget ad különböző vallású és kulturális beállítottságú embereknek, hogy megújítsák a béke és a barátság építésének feladatát. Miközben mindenütt élesednek a konfliktusok, ez az a lelkület, amire szükség van, jobban, mint bármire; ez a legjobb ellenszere a világban tapasztalható negatív folyamatoknak.”

Az egy hetes program a Genovában leomlott Morandi-híd áldozataiért felajánlott szentmisével kezdődött. A liturgia előtt Emilia Guarnieri olvasta fel a Ferenc pápa üdvözletét és áldását közvetítő levelet, amelyet Pietro Parolin bíboros, államtitkár küldött. Az üzenet hangsúlyozza a találkozó témájának időszerűségét, amely válasz volt az 1968-as társadalmi folyamatokra, és ötven év múltán sem veszített jelentőségéből.
A Szentatya azt kívánja az idei Rimini Meeting részvevőinek, hogy sikerüljön elfogadni, elmélyíteni Jézus meghívását a vele való találkozásra: „Jöjjetek, nézzétek meg!” (Jn 1,39) Ebből fakad az erő, amely miközben megszabadítja az embert a „hamis végtelenek” szolgaságából, amelyek boldogságot ígérnek, anélkül, hogy megadnák, főszereplővé teszi és meghívja arra, hogy a történelmet az Isten gyermekeinek az Atyával és az egymással való találkozásának idejévé tegyék.

A mise főcelebránsa Francesco Lambiasi, Rimini püspöke szentbeszédében a napi evangélium kapcsán kifejtette: Jézus szavai botrányosnak tűnnek „Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él” (Jn 6, 51), de éppen ebben mutatkozik meg, hogy kicsoda Jézus. „Nem olyan Isten, akinek az áldozatok tetszenek, hanem aki a mi üdvösségünkért emberré lett, kenyérként adja magát, hogy tápláljon minket, vérét adja, hogy az igazság és boldogság utáni szomjunkat csillapítsa. Jézus irgalmas hozzánk, elfogadja korlátainkat, társunkká lett, meghívva minket, hogy úgy éljünk, mint Isten gyengéden és töretlenül szeretett gyermekei. Krisztus által, Krisztussal, Krisztusban élni egyszerűen azt jelenti, hogy szeretni. Élni, teljes életet élni, jól, helyesen, boldogan. Jézussal élni, úgy élni, mint Ő, egyszerűen azt jelenti: élni. Hiteles emberi életet élni, sőt emberfeletti életet élni, mert az teljesen Istentől való” – mondta Rimini püspöke.

Az Amerikai Egyesült Államok apostoli nunciusa, Christophe Pierre érsek előadásának témája a Rimini Meeting idei címe volt. Három pontban fejtette ki gondolatait: a szamaritánus asszony találkozása Jézussal; Ferenc pápa tanítása; valamint ’68 forradalma és Don Giussani prófétai válasza. Az előadó idézte XVI. Benedeket: „A keresztény lét kezdetén nem egy etikai döntés vagy egy nagy eszme áll, hanem a találkozás egy eseménnyel, egy személlyel, aki életünknek új horizontot s ezáltal meghatározott irányt ad.”(Deus caritas est 1.) Az Egyház küldetése, hogy minden ember számára elérhetővé tegyük a krisztusi irgalmat, ahogyan abban a szamaritánus asszonynak is része volt. Ebben nagy szerepe van Ferenc pápa péteri szolgálatának, aki a missziós, a kifelé nyitó Egyház megvalósulásán fáradozik. Mindannyian felelősek vagyunk az Egyházban – hangsúlyozta az érsek –, bármilyen nehézségekkel is kell éppen szembenéznünk. A nuncius e kijelentését spontán taps követte, ami a hallgatóság tudatosságát is kifejezte.
Olyan Egyházra van szükségünk, amely tanúskodik a Krisztushoz való tartozás öröméről. Az igazi forradalom a szív forradalma, amely felismeri a Jézussal való találkozás lehetőségét. Az igazi forradalom, hogy felismerjük: „A történelem igazi főszereplője a koldus. Jézus koldulja az ember szívét, az ember pedig koldulja Krisztust” – fejezte be előadását a nuncius.

Nagy siker kísérte Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, filozófus, a germanisztika, a politikai tudományok és a teológia professzorának Arra meghívva, ami még nincs – Ahogy Romano Guardini látta a keresztény egzisztenciát című előadását, pedig ő maga egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni. Itt jelentették be, hogy idén neki ítélték oda az olasz alapítású Katolikus Kultúráért nemzetközi díjat, amelyet előtte Joseph Ratzinger bíboros (1992), Don Giussani (1995), Angelo Scola bíboros (2005) is megkapott.
A Meeting színes kínálatát jelzik a nyitónap további témái: Szeretet és tudomány – a gyógyító kapcsolatok titka; A konkurencia jót tesz a piacnak? A piacnak is szüksége van szabályokra; A soft skills lépett a hard skills helyébe – a személyes képességek határozzák meg a szakmai tudást, képesítést; A háló csomópontjai – logisztikai integráció; Palliatív gyógyászat – a fájdalmat vagy a szenvedő embert gondozzuk?; ’68 és ami utána következett: élni akarunk – fiatalok, fogyasztás, forradalmak.

A hivatalos premier előtt vetítették le a kínai művész Ai Weiwei Human Flow – Emberi folyam című, a menekültek sorsát bemutató megrázó dokumentumfilmjét. Este Rimini központjában, a Tiberius-hídnál Paul Claudel 1929-ben írt, A selyemcipő című színművét láthatták a nézők. A vízpartra épült színpad és szabadtéri nézőtér helyszíne egyedülálló módon emelte ki a mű mondanivalóját, az ember boldogság utáni vágyának távlatait.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése