2016. július 23., szombat

Évközi tizenhatodik hét szombatjaÉvközi tizenhatodik hét szombatjaElmélkedés:

Abban az időben, amikor az első század vége felé János evangélista lejegyzi írását, már sokfelé virágzó, élő keresztény közösségek működnek. Az Úr által alapított közösség, az Egyház évtizedekkel Jézus halálát és feltámadását követően is létezik, bár tagjai ekkorra már megismerték az üldözéseket is. Az üldözések ellenére is újabb személyek térnek meg, csatlakoznak Krisztus követőihez, egyre jobban terjed és erősödik az Egyház.
Mi áll mindennek hátterében? Mitől növekszik az Egyház? Minek köszönhető, hogy vannak új megtérők? Jézus példázata a szőlőtőről és a szőlővesszőkről választ ad ezekre a kérdésekre, megfogalmazza az Egyházról szóló tanítás alapját. Krisztus a szőlőtő, akiből minden kibontakozik. Belőle élet és erő árad mindazokba, akik hozzá kapcsolódnak, hozzá tartoznak. E közvetlen kapcsolat, az Úrhoz való kapcsolódás az alapja annak, hogy valaki az ő közösségéhez, az Egyházhoz tartozzon.
A ma ünnepelt Szent Brigittát Szent II. János Pál pápa Sziénai Szent Katalinnal és Avilai Nagy Szent Terézzel együtt 1999-ben nyilvánította Európa társvédőszentjévé. E napon imádkozzunk azért, hogy a kontinensen élő keresztények soha ne tagadják meg és ne szakítsák meg kapcsolatukat Krisztussal, hanem belőle életerőt merítve fáradozzanak az Egyház növekedéséért.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Ó, Uram, nem merem már ígérni, hogy megjobbítom életemet! Ha te nem segítesz, csak rosszat tudok tenni. Ha nem segítesz, még szeretni sem tudlak. Magamban semmit sem bízom, Jézusom. Bizalmatlan vagyok önmagam iránt, benned azonban bízom! Uram, Jézus Krisztus, ha te nem segítesz, sohasem leszek képes jót tenni! Ha te nem segítesz, elvesztem. Jézus, légy az én Jézusom, ez számomra az üdvösség! Add, hogy ne félelemből ragaszkodjak hozzád, hanem szeretetből! Nem akarok mást tenni, mint a te akaratodat. Szentháromság egy Isten, könyörülj rajtam!
Néri Szent Fülöp

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése