2018. január 3., szerda

Érseki hálaadó szentmise Egerben



Érseki hálaadó szentmise Egerben


December 31-én év végi hálaadó szentmisét mutatott be az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban Ternyák Csaba érsek. Szentbeszédében kifejezte reményét, hogy az új esztendő sok lelki gyümölcsöt hoz családjaink, nemzetünk és az egész Egyház életében.


„Az elmúlt év során azt tapasztaltuk, hogy plébániáink lakossága és ezzel együtt híveink száma az elvándorlás miatt tovább csökkent, és az átlagéletkor tovább emelkedett a születések számának csekély emelkedése miatt. A plébánialátogatások során ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy közösségeink mégis vitalitást mutatnak” – hangsúlyozta Ternyák Csaba érsek. Elmondta, hogy különösen azokon a plébániákon van nagyobb remény, ahol katolikus iskolákat működtetnek. 2017-ben került a főegyházmegye fenntartásába a körömi általános iskola, ahova szinte kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű diákok járnak; továbbá egyházmegyei fenntartású intézményekbe kerültek át a megszűnő egri Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium osztályai.
A főpásztor kifejezte örömét, hogy az egyházmegyei karitász több plébánián segítők csoportjait hozta létre, akik arról gondoskodnak, hogy a szegények minél kevesebb dologban szenvedjenek hiányt.
Az Egri Főegyházmegyében 2017-ben több paptestvért búcsúztattak, mint ahányat felszenteltek; a kispapok száma sem emelkedett jelentősen: az érseki papnevelő intézetben két, a Redemptoris Mater szemináriumban öt növendék van az első évfolyamon – derült ki az érseki összefoglalóból.

„Az elmúlt év eseményeire visszagondolva különösen is nagy hálával emlékezünk a rózsafüzér-társulatok egyházmegyei találkozójára, amellyel méltó módon igyekeztünk megemlékezni a Boldogságos Szűzanya fatimai megjelenésének századik évfordulójáról” – mondta Ternyák Csaba. Hozzátette: örömmel tapasztalta, hogy az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat egyre népszerűbb az egyházmegye fiataljai körében. Egerben ebben az évben is háromnapos konferenciát szerveztek a hitoktatók számára, amely új lelkesedéssel, és lendülettel töltötte fel őket. Az őszi ministránstalálkozó megrendezésére tizedik alkalommal került sor – hangzott el a főpásztor év végi összegzésében.
„Egy évvel ezelőtt örömmel számoltam be arról, hogy hazánk kormánya az Egri Főegyházmegye fejlesztési terveit jelentős anyagi támogatásban részesítette. A fejlesztések számos településen már megvalósultak” – emlékeztetett. Hozzátette: a nagyobb volumenű egri felújítások egy része a tervezés stádiumában van; mások a beszerzési, illetve a kivitelezési szakaszban. Megújul a bélapátfalvai apátsági templom; Egerben a bazilika, a szeminárium, az egykori ferences rendház és templom; az északi városrészben pedig új templomot alakítanak ki egy megvásárolt ingatlanból. Megújul a Bartakovics-ház, a Kisboldogasszony- és a szervita plébánia, és felújítják az érseki palotát. „Istennek legyen hála ezért a lehetőségért, ugyanakkor pedig azért imádkozunk, hogy az előttünk álló esztendőben és feladatokban az Úr kegyelmeit lássuk” – zárta szentbeszédét Ternyák Csaba érsek.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése