2017. szeptember 29., péntek

Teljes megadásod által Könyörgéseddel ments meg minket!



Teljes megadásod által 
Könyörgéseddel ments meg minket!



Azon tűnődök, hogy az ’igaz’ szó Jézus szájából, melyet az izraelita jelző minőségére használ fel, milyen felfokozása annak. Mit fedez fel Jézus Natanaelben, amit még Fülöpre sem alkalmaz? Bár, mielőtt meglátta Jézus Natanaelt, Fülöpöt hívta meg követésére, tanítványának. András, majd Péter és Fülöp után Natanael a negyedik ember, akit Jézus tanítványául hív meg. Pontosabban, eddig ők négyen azok, akikről beszámol az Írás, hogy tanítványságra hívja őket Jézus!
Az álnokság szinonimáiként ezeket találom: sunyi, kétszínű, képmutató, alakoskodó, alamuszi, alattomos, orv, csalárd, gerinctelen, galád, álszent, számító, patkány, fondorlatos, köpönyegforgató, ravasz, sumák, hitvány, gonosz, becstelen, aljas, tisztességtelen, alávaló, alantas, galád, cudar, szégyenletes, rosszindulatú, gyalázatos, dicstelen, szemét, mocsok, szívtelen, gonosz, rosszmájú, rosszindulatú, undok, utálatos, epés, alattomos, aljas, maliciózus, elvetemült, ármányos, gúnyos.
Melyik az, ezekből a jelzőkből, amit még nem mondtak rám? De, vajon, Isten használja az én jellemzésemre ezek közül bármelyiket is? Ez volna a beugró ahhoz, hogy Jézus tanítványává lehessek? Vagy, ebből akar Jézus, tanítványaként, kipofozni, kinevelni, hogy igazzá legyek? Mert az igazaké a mennyek országa (Mt 5,10)!
Ugyanakkor, Natanael nem szerepel továbbiakban a tizenkettő között, de még egyéb formában sem tűnik fel Jézus körül. Igaz izraelita, de talán nem fejlődte meg azt, amire Jézus akarta megtanítani őt, úgy, ahogy megtanította a tizenkettőt?
Aki nem álnok, még nem biztos, hogy alkalmas, képes, egyáltalán lehet arra kész, amire Jézus akarja kiválasztani?
Natanael, én úgy gondolom ebből a történetből, hogy eszes, értelmes ember volt. Értette az Írásokat, és érdeklődő volt Fülöp kijelentése iránt is. Vagyis: várta a messiás eljövetelét. Jézus kijelenti a számára, hogy többet is láthat, annál, mint amit eddig megláthatott. Ami nem jelenti azt, hogy meg is fogja látni Natanael. Ugyanis, akkor láthatja csak meg, ha követni hajlandó Jézust! Arról nem tudunk, hogy meg is látta! De az biztos, hogy Jézus már itt megjövendöli azt, amikor Őt az Atya megdicsőíti majd. Talán ezt nem értette meg Natanael, vagy, ebben már nem tudott hinni?
Egy bizonyos, az üdvösség arra vár, aki hiszi, nem csak azt, hogy Jézus az Isten fia, hanem az Isten Fiának tanítását is, és azokat követni képes. Mert emberi adottságaival, és hitével megengedi a lélek erejének kiáradását, és átformálását önmaga számára! Legyen így! Én, a magam részéről akarom! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése