2017. szeptember 28., csütörtök

Évközi huszonötödik hét csütörtökje



Évközi huszonötödik hét csütörtökje


Jézus tanításának és tetteinek híre Heródeshez, az uralkodóhoz is eljutott. Ő az, aki nem sokkal korábban lefejeztette Keresztelő Jánost, mert figyelmeztette őt törvénytelen és erkölcstelen házasságára. Jézus tanításának híre arra ösztönzi az uralkodót, hogy keresse a Jézussal való személyes megismerkedés lehetőségét. Indítékáról nem ír pontosabbat Lukács evangélista, de könnyen kitalálható.
Heródest egyrészt a kíváncsiság vezeti. Kíváncsi arra, hogy ki lehet az az ember, aki csodatévő erővel rendelkezik? Ki lehet az a személy, aki köré mindenütt amerre jár, tömegek gyűlnek össze, mert hallgatni akarják tanítását? Ki lehet az, aki ily nagy népszerűségnek örvend az egyszerű nép körében? Másrészt Heródest a félelem is vezeti. Attól fél, hogy ez a népszerű és különleges képességekkel rendelkező személy elveheti uralmát. A vándortanító ugyan semmi jelét nem mutatja annak, hogy uralomra tör, mégis, jobb óvatosnak lenni vele, hiszen bármikor maga mögé állíthatja a népet és kitörhet egy lázadás. Hatalomféltése miatt ilyen gondolatok járhattak Heródes fejében.
A rövid leírásból azt is megtudjuk, hogy az emberek sok mindent gondolnak Jézusról, s látszik, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a mennyei Atya küldte őt a világba.Mi azért szeretnénk Jézust megismerni, hogy tanítása szerint éljünk.
© Horváth István Sándor

Imádság
Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése