2017. március 12., vasárnap

Világ Győzelmes Királynője most mutasd meg hatalmadat! Irgalmas Jézusunk, hiszünk, és bízunk Benned, irgalmazz nekünk és az egész világnak!



Világ Győzelmes Királynője most mutasd meg hatalmadat!
Irgalmas Jézusunk, hiszünk, és bízunk Benned,
irgalmazz nekünk és az egész világnak!


Az esemény helyszínére, egy „magas hegyre” tett utalás Máténál felidézheti a megkísértés hegyét, ahonnan a sátán az egész világot Jézus elé terítette (Mt 4,8). Az Úr elutasította a gonosz hatalmát, most viszont ő mutatja meg, hogy égi hatalommal és dicsőséggel van jelen a világban. Ha a tanítványnak sikerül túljutni a kísértés hegyén, Jézus a valódi magasságokba vezetheti. A Hegyi beszédre is gondolhatunk (Mt 5,1) – a világ átalakul, a jövendő dicsőség fényében ragyog, amikor sikerül benne Jézus tanítását követnünk. Végül, az evangélium befejezésére utalva, Jézus egy hegyről küldi el tanítványait az egész világra (Mt 28,16). A színeváltozásról csak a feltámadás után szabad majd beszélni – de akkor, amikor már újra találkozott a megfeszített és feltámadt Úrral, a tanítványnak ez legszebb lehetősége és kötelessége is egyben: elmenni, hirdetni az örömhírt.
Márk változatával is összehasonlíthatjuk Máté elbeszélését (vö. Mk 9,2-9). Máté elhagyta Márk személyes megjegyzéseit, akinek Jézus vakító fehéren világító ruhája láttán a földi kelmefestők elégtelenségén járt az esze, vagy aki a sátorépítést kínáló Péterrel kapcsolatban megjegyezte, hogy „nem is tudta, mit mondjon, annyira meg voltak ijedve”. Máté elbeszélése így objektívebb benyomást kelt, illetve jobban hangsúlyozza az esemény természetfeletti jellegét.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése