2017. január 26., csütörtök

Szent Pál tanítványai



Szent Pál tanítványai


Szent Pál apostol tegnapi ünnepe után a mai napon az ő két buzgó munkatársára, Szent Timóteusra és Szent Tituszra emlékezünk. Pál apostol Timóteust a második missziós útja alkalmával vette maga mellé Lisztra városában. Az Apostolok Cselekedeteiben Pál választásának okát Lukács evangélista abban látja, hogy a helyi, lisztrai és az Ikóniumban élő keresztények „jó véleménnyel voltak róla” (ApCsel 16,2). A lisztrai és ikóniumi keresztény közösség tagjainak ez a véleménye mindenképpen igaznak bizonyult, hiszen Timóteus személyében Pál egy olyan, valóban elkötelezett útitársat kapott, akire később fontos küldetést, illetve az efezusi egyház vezetését, mint püspökre bízhatta. A filippieknek címzett levelében a népek apostola így dicséri munkatársát: „Senkim sincs ugyanis, aki lélekben annyira hozzám hasonló volna és olyan őszintén szívén viselné ügyeteket” (Fil 2,20), mint Timóteus, akit hozzájuk küld.
Szent Titusz szintén többször feltűnik Pál apostol mellett útjai során, elkíséri például Jeruzsálembe, az úgynevezett apostoli zsinatra. Később Pál kétszer is elküldi őt Korintusba, először a megbékélés érdekében, majd a jeruzsálemi hívek számára történő gyűjtés miatt. Feladatait Titusz hűséggel, nagy hozzáértéssel és buzgósággal teljesíti.
Pál apostol, Timóteus és Titusz példája egyaránt arra tanít minket, hogy apostoli buzgósággal, másokkal egyetértésben fáradozzunk Krisztus ügyéért.
© Horváth István Sándor

Imádság

Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg. Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük jelenlétedet!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése