2015. június 21., vasárnap

Imádság a menekültekért: Az Úr szelíden azt kéri, hogy cselekedjünk



Imádság a menekültekért: Az Úr szelíden azt kéri, hogy cselekedjünk

Megtelt hívekkel a római Santa Maria in Trastevere-bazilika június 18-án, amikor a Földközi-tengerbe veszett menekültekért imádkoztak a hívek. Antonio Maria Vegliò, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mondott beszédet.


A Szent Egyed közösség által szervezett imádságon számos katolikus szervezet és más felekezetek képviselői mellett részt vett számos menekült, köztük olyanok is, akik hozzátartozóikat veszítették el. A szervezők igyekeztek összegyűjteni az áldozatok nevét, és miközben felolvasták – köztük sok gyermek nevét is – csendben gyertyát gyújtottak az emlékükre. A szertartást az etióp és a szír keresztény közösség énekei kísérték, a templomban a Lampedusa szigeténél balesetet szenvedett hajók festett fájából készített keresztet vitték körbe.
Antonio Maria Vegliò, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke beszédében elmondta: a túlzsúfolt lélekvesztőkön utazóknak nem volt más lehetőségük, az életüket mentették. Háborús országokból menekültek el, az elkeseredés adott nekik erőt az úthoz és a reménység éltette őket. Az imavirrasztással a keresztények szeretnék kifejezni, hogy együtt éreznek az áldozatok hozzátartozóval és a menekültekkel.

Hosszú, heteken, hónapokon, olykor éveken át tartó gyötrelmes utazás során jutnak el Afrikából Európába a menekültek a szárazföldön és a tengeren át, számtalan szenvedésen keresztül – hangsúlyozta Vegliò érsek. Hozzátette: nem engedhetjük meg, hogy a közöny tengere vegye körül a túlélőket. Senki nem maga választja meg, hová születik. Minden ember Isten képére lett teremtve, jogosan van jelen a világban, joga van az emberhez méltó élethez.
Az érsek kifejezte sajnálatát, amiért a menekültek kérdését jelenleg biztonsági, nem pedig humanitárius kérdésként kezelik nemzetközi szinten.
Emberek élete nem lehet olyan mérlegelés tárgya, mintha számokról lenne szó – jelentette ki. – Az európai országok megosztottak egymás között az emberi jogok tiszteletben tartása terén, lassan cselekszenek és ez teret ad bizonyos politikai csoportoknak arra, hogy megfélemlítő propagandát alkalmazzanak.

Ne legyen megosztottság köztünk és más vallású, más nyelvű testvéreink között – kérte a szertartás szónoka. – A megosztottság eltorzítja és lerombolja Istenhez való hasonlatosságunkat. Gondoljunk arra, hogy az idegen, a menekült befogadásával Isten szeretetéről tanúskodunk, az Úr akarata szerint cselekszünk.

„Megmondta neked, ember, hogy mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: azt, hogy mindenképpen igazságot cselekedj, szeresd az irgalmasságot, és hűségesen járj Isteneddel” – ezzel a Mikeás könyvéből vett részlettel zárta le tanítását az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke. Majd hozzátette: az Úr szelíden azt kéri, hogy cselekedjünk.
1990 óta több mint 25 ezer ember halt meg, miközben a menekülés reményében Európába próbált eljutni.
A menekültválságnak becslések szerint idén eddig 18 ezer áldozata volt, de az év végére a 30 ezret is elérheti azoknak a száma, akik az utazás közben életüket vesztik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése