2014. december 20., szombat

„Nem improvizálunk a szószékről”



„Nem improvizálunk a szószékről” – az Istentiszteleti Kongregáció titkárának cikke a homiletikai dekrétum kapcsán


„Nem improvizálunk a szószékről” címmel közöl cikket az Osservatore Romano pénteki száma az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkára, Arthur Roche érsek tollából. A szerző hivatkozik Benedek pápa Verbum Domini apostoli buzdítására: „A szentmise olvasmányos könyvének megfelelően prédikálni, valóban egy olyan művészet, amit gondozni kell”. Benedek pápa ezért is kérte, hogy „a megfelelő hivatalok gondoskodjanak olyan alkalmas eszközökről és kiegészítő anyagokról, melyek segítik a szolgálattevőket feladatuk legjobb megvalósításában, mint például egy direktórium a homíliáról, amiben a szónokok hasznos támasz kapnak a küldetésükre való felkészüléshez”.

Ezután kezdődött meg a Benedek pápa által kért munka – írja a cikk szerzője - amihez nagy
ösztönzést adott Ferenc pápa apostoli buzdítása: „a homília mindenfajta katekézis felett áll, lévén hogy ez az Isten és a népe közötti párbeszéd legkiemelkedőbb mozzanata a szentáldozás előtt” (Ev. Gaud. 137). A kongregáció érseke az egyház nagyszerű és híres szónokainak példaértékű felemlítése után megjegyzi: „A homíliát ennélfogva nem improvizálhatjuk.

A szónoknak tudatában kell lennie, hogy az Egyház milyen célból adott neki megbízatást Isten Szava kenyerének a megtörésére az eucharisztikus közösségben”. Erre figyelmeztet Ferenc pápa: „A prédikáció előkészítése olyan fontos feladat, amely hosszú ideig tartó tanulást, imádságot, elmélyülést és lelkipásztori leleményességet kíván. Nagyon szívesen elidőzöm annál, hogyan is kell felkészülni a homíliára” (Ev. Gaud. 145). – írja cikkében Arthur Roche érsek, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkára.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése