2018. augusztus 2., csütörtök

Magyar zarándokok megajándékozták Ferenc pápát a szerdai általános kihallgatáson



Magyar zarándokok megajándékozták Ferenc pápát a szerdai általános kihallgatáson


Magyar zarándokok is részt vettek az augusztus 1-jei általános kihallgatáson, és egy ajándékot is átadtak Ferenc pápának. A csoport egyik tagja, Dombi János, a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium vezetője számolt be a Vatikáni Rádióban az eseményről.


A magyar delegáció tagjai Dombi János mellett Kriston Pál, a győri Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója és Henczel Szabolcs, a soproni Szent György-plébánia plébánosa voltak. Dombi János a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium mellett egy hátrányos helyzetű családokat támogató alapítványt is vezet. Az alapítványt Henczel Szabolcs fogadta be a plébániára, helyet adva adományosztó tevékenységüknek. A magyar csoport tagjai az általános kihallgatáson a Szentatyához közel, az első sorokban kaptak helyet, és egy különleges mécsesadagoló-automatát ajándékoztak Ferenc pápának.
Hogyan tudjuk cselekvővé tenni az Egyházat? Hogyan tudunk jót, szépet és szeretetet adni és kapni? Hogyan tudjuk azt a fényt elvinni az otthonokba, amit a Szentatya át akar adni a mindennapokban? Ezeken a kérdéseken gondolkodva jutott el Dombi János Henczel Szabolccsal ahhoz a kérdéshez: valóságosan hol is gyújtjuk meg a fényt? A templomokban, mécses formájában. Ekkor merült fel a mécsesadagoló-automata ötlete, ami követhetőbbé teszi a templomokban az egyébként becsületkasszával kihelyezett mécsesek használatát. A soproni alapítvány munkahelyeket teremtett a hátrányos helyzetű családok tagjai számára: mécseseket készítenek. A mécsesadagoló jó az Egyháznak, mert átláthatóságot teremt, a gyártás pedig jó azoknak is, akik előállítják a mécseseket, mert így biztosítva van a mindennapi létfenntartásuk.

A pápai találkozó megszervezése már egy évvel ezelőtt elkezdődött Henczel Szabolcs plébános jóvoltából. Amikor a csoport megérkezett a Vatikánba az egy méter magas, becsomagolt mécsesadagolóval, a biztonsági ellenőrök örömmel fogadták a magyar küldöttséget, mondván, milyen innovatívak a magyarok.
Ferenc pápa az ajándék bemutatásakor megjegyezte, hogy örömmel adja a nevét a mécsesadagolóhoz, mert nemes célt szolgál. Majd gratulált, „mert a magyarok mindig a legjobb feltalálók közé tartoztak”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése