2018. augusztus 1., szerda

Évközi tizenhetedik hét szerdája



Évközi tizenhetedik hét szerdája


Az Isten országáról szóló ötödik és hatodik példabeszéd új üzenetet hordoz. Jézus szavai szerint a kincset megtaláló földműves mindenét eladja, hogy megszerezze a kincset. A kereskedő szintén mindenét eladja, hogy övé legyen az értékes igazgyöngy. Az üzenet világos számunkra: Isten országának megszerzésére az embernek törekednie kell, minden áldozatot meg kell hoznia, hogy az Isten országa benne is megvalósuljon. Az üdvösség, az örök élet értékét nem lehet a földi vagyon értékéhez mérni, annak elnyerése minden áldozatot megér az ember részéről. Ez az áldozat, ez a lemondás meghozza a várt eredményt.
A példázat nem csak a megszerzést állítja előtérbe, hanem azt is kiemeli, hogy az Isten országa milyen nagy érték, kincs. Jézus elhozta emberi világunkba az üdvösség örömhírét, és annak hirdetésével elkezdi megvalósítani az Isten uralmát. Az örömhír cselekvésre ösztönzi az embert. A felszínes vallásgyakorlat és hagyományos vallásosság szintjéről tovább kell lépnünk. Meg kell vallanunk azt, hogy életünk legnagyobb kincsének tartjuk, hogy Jézushoz tartozunk. Isten azt szeretné, ha keresnénk őt és rátalálnánk. Isten nem fogja ránk kényszeríteni sem önmagát, sem legfőbb ajándékát, az üdvösséget. Boldog az, aki rátalál Istenre és az ő országára!

Imádság

Urunk, Istenünk! Te egyetlen Fiaddal és a Szentlélekkel a béke, az irgalom, a szeretet, a megbocsátás és a jóság Istene vagy. A te békéd, a te nyugalmad, a te szereteted és kegyelmed, istenséged irgalma legyen velünk és közöttünk életünk minden napján!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése