2018. augusztus 17., péntek

Kilőtték a Böjte Csaba gyermekotthonába betörő medvét Tusnádfürdőn



Kilőtték a Böjte Csaba gyermekotthonába betörő medvét Tusnádfürdőn


A Szent Anna vadásztársulat illetékesei augusztus 15-én, szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték az egyik, a városba bejáró veszélyes medvét – közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.


Rafain Zoltán elmondta, azt a mintegy öt-hatéves, körülbelül 300 kilogrammos hím medvét sikerült kilőniük, amelyik tíz nappal ezelőtt behatolt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonba, és kirámolta az egyik hűtőszekrényt. Hozzátette: közel egy héten át figyelték a fényképek alapján azonosított állat mozgását, az általa bejárt útvonalakat, és szerda este mintegy 300 méterre a fürdőváros határától sikerült lelőni.
A vadásztársulat elnöke megjegyezte, az elkövetkező napokban remélhetőleg a másik magányos medvét is sikerül lelőni, amelynek a kilövéséhez hozzájárult a Környezetvédelmi Minisztérium. Hozzátette: ez az állat tusnádfürdői gazdaságokba tört be, háziállatokat, kutyákat pusztított el.
Rafain Zoltán kijelentette: továbbra sem tekintik feladatuknak annak a négy anyamedvének és kilenc bocsnak az áttelepítését, amelyhez a környezetvédelmi tárca szintén hozzájárult. Arra a felvetésre, hogy a miniszter bírságot helyezett kilátásba az áttelepítési utasítások végrehajtását elmulasztó vadásztársaságoknak, a vadásztársulat elönke kijelentette: semmilyen törvény nem írja elő számukra, hogy áttelepítésekkel foglalkozzanak.
A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy személyt sebesített meg a medve a fürdővárosban.
Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése