2018. május 28., hétfő

„A mai nap illata maradjon meg benned mindig!” – Papszentelés Nagybecskereken



„A mai nap illata maradjon meg benned mindig!” – Papszentelés Nagybecskereken

Német László SVD püspök Néri Szent Fülöp ünnepén, május 26-án a nagybecskereki székesegyházban áldozópappá szentelte Palatinus Alen diakónust az egyházmegye papjai, az Isteni Ige Társasága magyar tartományának képviselői, a szomszédos egyházmegyék lelkipásztorai és a hívek jelenlétében.


A szentelési ünnepi szentmisében, homíliája kezdetén a főpásztor kiemelte: az tudja megérezni a béke Istenét, aki nem tart ki a haragban, viszályban, keserűségben. Amikor megszabadulunk terheinktől, amikor meggyógyulnak sebzett kapcsolataink, tavaszi szellő költözik az életünkbe, érezzük a virágzó mező illatát, az akác, hársfa, gesztenye bódító szagát, a frissen vágott fű édeskés kisugárzását. Ez a jó állapot gyümölcse, amelyet a béke Istene ajándékoz nekünk. Ám ha nem tudunk megszabadulni a múlt terhétől, a sértésektől, a vélt vagy valós sebektől, elkeseredünk, terheltek leszünk, koloncokat hordunk. A keserűség rányomja bélyegét papi munkánkra is – figyelmeztetett Német László.

„Kívánom neked, hogy a mai nap illata maradjon meg benned mindig! – fordult a felszentelendőhöz a püspök. – Szeresd az embereket! Papként emberekkel fogsz dolgozni. Az emberek megérzik, hogy szereted-e őket, vagy csak »üres szívvel« végzed feladataidat. Isten veled lesz, ott van már csak az által is, hogy szeretsz, hogy egész szívvel jelen vagy valaki számára. Amikor valaki úgy megy el tőled, hogy kicsit egyenesebb lett az élete.
Isten ott lesz veled minden kezdeményezésedben, a feladatok végzésében, a privát életedben, amikor imádkozol, és amikor másokért közbenjársz. Próbáld nap mint nap felfedezni Isten »nálad jártának« nyomait, azokban a pillanatokban, amikor sikerült vele jobban szeretned. Az emberek úgy fogják megismerni Isten szeretetét, ahogy veled találkoznak.”

Isten szolgájának mindig derűsnek kellene lennie. Irgalom és derű, irgalom és alázat legyen a jelszavunk – hangsúlyozta a nagybecskereki megyéspüspök. Arra buzdította a szentelendőt, hogy legyen irgalmas. „Az irgalom mindig konkrét cselekedetekben, szavakban mutatkozik meg. Mindenhol, de különösen a gyóntatószékben és az emberek »megítélésében« légy irgalmas, mert Isten szeretete irgalmas szeretet.

A gyóntatószékben, de azon kívül se feledd, az emberek bűnei sebek, melyeket papként gyógyítanod kell. Nem ítélkezve, hanem vigasztalva, felemelve őket, Isten tenyerébe helyezve őket. Enyhítsd félelmeiket, mert nincs félelem nélküli ember. Éreztesd meg velük Isten irgalmát, mely gyógyítja a sebeket, és mindig az életet helyezi a halál fölé.

A szentáldozat, melyet ezentúl nap mint nap bemutatsz, egyre inkább bevezet majd abba a krisztusi misztériumba, amelyre Jézus élete, halála és keresztáldozata tanít. ... Isten irgalmas szeretete legyőzte a halált, nekünk pedig Jézus nyomában járva a béke, a remény és a szeretet dallamát kell játszanunk az emberek számára minden körülmény között” – fogalmazott Német László.

Palatinus Alen Nagybecskerek szülötte, Lukácsfalva neveltje. Tanulmányait Szegeden, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán és Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végezte. Diakónussá szentelését követően Versecen és környékén szolgált Erős Mihály esperesplébános mellett, valamint iskolai és plébániai hitoktatóként tevékenykedett. Május 26-tól a lelkipásztori feladatokkal is bővült tevékenységi köre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése