2018. június 1., péntek

Ferenc pápa: Az ördög el akarja pusztítani az emberben rejlő istenképmást



Ferenc pápa: Az ördög el akarja pusztítani az emberben rejlő istenképmást


A keresztényeket ért üldöztetésekről elmélkedett június 1-jén reggel a Szent Márta-házban Ferenc pápa. Rámutatott, az üldöztetés napjainkban az ördög által provokált kulturális gyarmatosítás, éhség, háború és rabszolgaság formájában sújtja az embereket.


Nagy üldöztetéseknek vagyunk tanúi a jelenkorban, melyek nemcsak keresztények ellen irányulnak, hanem minden férfi és nő ellen, mégpedig a kulturális gyarmatosítás, éhség, rabszolgaság csapásain keresztül, mert a mai világ a rabszolgák világa – emelte ki homíliájában a Szentatya, és ezt kívánta: az Úr adjon nekünk kegyelmet a küzdelemhez, hogy Jézus Krisztus kegyelmével helyreállítsuk Isten bennünk lévő képmását!
Ferenc pápa péntek reggeli homíliájának alapgondolatát a napi olvasmány, vagyis Péter apostol első levele adta, mely így figyelmeztet: „Szeretteim, ne lepődjetek meg azokon a perzselő szorongatásokon, amelyek megpróbáltatásul értek benneteket, mintha valami hallatlan dolog esett volna veletek. Inkább örüljetek, hogy részetek lehet Krisztus szenvedéseiben, hogy amikor dicsősége kinyilvánul, vigadozva örvendezzetek” (1Pét 4,7–13). „Perzselő szorongatásról”, „tüzes kohóról” beszél az apostol mint a szenvedés jeleiről. A pápa azonban hangsúlyozza, a keresztényeket ért üldöztetés a jézusi boldogságok része. Jézust is üldözték az Atyja iránti hűsége miatt.
A Szentatya megjegyezte, hogy manapság fellépett egy másféle üldöztetés, mely a minden férfiban és nőben rejlő istenképmás ellen irányul. Akár a keresztények, akár bárki más ellen irányuló üldöztetés mögött ott áll az ördög. Van ördög, mely szét akarja rombolni a Krisztus-hitet a keresztényekben, az istenképmást a férfiakban és a nőkben. Az ördög kezdettől fogva ezt akarta csinálni, ahogy a Teremtés könyvében olvassuk, vagyis szét akarta rombolni a férfi és a nő közötti harmóniát, amit az Úr teremtett. Ez pedig az a harmónia, ami az Isten képéből és hasonlatosságából ered. És sikerült neki megtennie, csalással és csábítással. A szokásos fegyvereivel tette ezt, ahogyan mindig is, azóta is teszi.
Ferenc pápa az ördög támadása mögött arra az éhségre, igazságtalanságra utalt, mely elpusztítja a férfit és a nőt – mert nincs mit enniük, még akkor sem, ha megannyi ennivaló van a világon. A Szentatya szólt az ember kizsákmányolásáról és a rabszolgaság számos formájáról. Megemlítette, hogy látott egy filmet a közelmúltban, melyet migránsok börtönében forgattak titokban az őket ért kínzásokról. Mindez hetven évvel az emberi jogok nyilatkozata után! A kulturális gyarmatosítás kapcsán a pápa leszögezte: a birodalmak elfogadtatják a saját kultúrájukat a függetlenség ellenében, a nép kultúrája ellenében, és olyan dolgokat kényszerítenek egy-egy népre, melyek nem emberiek, azért, hogy elpusztítsák őket. A Szentatya szerint az ördög valóban az emberi méltóság szétrombolását akarja.
Végük kitért a pápa azokra a háborúkra is, melyek a nép és az istenképmás elpusztításának az eszközei.
Vannak emberek, akik fegyvergyártással foglalkoznak, hogy szétrombolják a férfi és a nő istenképmását, akár fizikailag, akár morálisan. Minden üldözött ember, a nem keresztény ember is Isten képmását hordozza. Ezért akarja az ördög elpusztítani. A birodalmak továbbra is folytatják ezt a pusztító munkát. Mi pedig nem engedhetjük meg magunknak, hogy naivak maradjunk. Ma a világban nemcsak keresztényeket üldöznek, hanem embereket, férfiakat és nőket, ezzel szemben a minden üldöztetés atyja nem tűri el, hogy Isten képmását hordozzuk. Megtámadja és szétzúzza ezt a képet. Nem könnyű megérteni ezt, ezért van szükség oly sok imádságra – zárta első júniusi homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése