2018. január 31., szerda

Ferenc pápa fogadta az ad limina látogatást végző orosz püspököket



Ferenc pápa fogadta az ad limina látogatást végző orosz püspököket


Az Oroszországi Föderáció katolikus püspökei január utolsó napjaiban végzik ad limina látogatásukat a Szentszéknél. Ferenc pápa január 29-én, hétfőn fogadta őket az Apostoli Palotában, ahol a helyi egyház reményeiről és kihívásairól beszélgetett velük.


Az audiencia után Paolo Pezzi moszkvai érsek, az orosz püspöki konferencia elnöke nyilatkozott a Vatican News hírügynökségnek. Elmondta, hogy nagyon jól sikerült a találkozó, valamennyi püspökre jó benyomást a pápa szívélyessége, odafigyelése és készsége, amelyet irányukban mutatott. Nagyon hosszú volt az audiencia, két órán át tartott a beszélgetés. A Szentatyát elsősorban az érdekelte, milyen a püspökök élete – személyes és lelkipásztori szinten egyaránt. Olyan kérdésekről esett szó, mint az emberekhez való közelség, a püspöki küldetés megélése Isten népéért és Isten népével együtt.
Milyen a helyzet Oroszországban és az orosz katolikus egyházban? Erre a kérdésre Pezzi érsek elmondta: az emberek helyzete a karácsonyhoz hasonlítható. Várják az Úr látogatását. Ebben az értelemben ez a nagy reménység, a nagy megújulás időszaka. Ez persze egyáltalán nem ad okot triumfalizmusra, a győzelemmel való hivalkodásra, sokkal inkább az alázatos küldetésről szól, hogy mindennap ott legyünk az emberek, főként a leginkább rászorulók mellett – magyarázta a főpásztor, aki szerint a remény légköre határozza meg a jelen időszakot.
Az elmúlt két évben – azt követően, hogy Ferenc pápa Kubában találkozott Kirill pátriárkával – erősödött a gyakorlati együttműködés a katolikus és az ortodox egyház között Oroszországban. Osztoznak az életvédelem, a függőségben szenvedők, illetve a család érdekében végzett kezdeményezésekben, amelyek nemcsak helyi szinten érintik az orosz katolikusokat és ortodoxokat, hanem a világ más országainak katolikusai is részt vesznek bennük – mondta az orosz püspöki konferencia elnöke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése