2018. január 29., hétfő

Ferenc pápa az antiszemitizmusról: A felelősség és az emlékezet oltás a közöny vírusa ellen



Ferenc pápa az antiszemitizmusról: A felelősség és az emlékezet oltás a közöny vírusa ellen

Az antiszemitizmus elleni fellépés jegyében tartott január 29-én nemzetközi konferenciát az EBESZ Rómában. A Szentatya az Apostoli Palota Konzisztóriumtermében fogadta az esemény résztvevőit.

Az EBESZ és a szervezet soros elnökségét betöltő Olaszország külügyminisztériuma által rendezett konferencia azzal foglalkozik, hogy mi az államok, az intézmények és az egyének felelőssége az antiszemitizmus és az antiszemita gyűlölethez kapcsolódó bűntények elleni küzdelemben.
A felelősség és az emlékezet jelenti az oltást a közöny vírusa ellen, amely vészesen megfertőzi korunkat. Ma egyre inkább össze vagyunk kapcsolódva másokkal, de egyre kevésbé figyelünk rájuk – fogalmazott Ferenc pápa.  A Szentatya kifejezte: elítéli a gyűlölet minden formáját és még inkább annak gyökerét, a közönyt, mert megbénít, és megakadályozza, hogy azt tegyük, ami helyes, amikor tudjuk, hogy helyes.
A pápa kiemelte: az emlékezet a kulcs a jövő felé. Közös felelősségünk, hogy azt méltó módon adjuk át a fiatal nemzedékeknek. Ebben az összefüggésben utalt a Mi emlékezünk: elmélkedés a Shoáhról című dokumentumára, amelyet húsz évvel ezelőtt jelentetett meg a Zsidósággal való Vallási Kapcsolatok Bizottsága. Szent II. János Pál szavai nyomán Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy történelmünk építéséhez szükség van a közös emlékezetre, amely nem reked meg a neheztelésnél, hanem a fájdalom éjszakáján átkelve megnyílik az új hajnal reménye felé.
A gyűlölet- és diszkriminációmentes jövő építése a fiatal nemzedékek kezében van. Arra kaptak meghívást, hogy segítsék elő a felelősség, az emlékezet és a felebaráti szeretet kultúrájának kialakulását. Ezt pedig a közöny elleni szövetségkötéssel valósítsák meg. Ezen az úton alapvető jelentőségű az információ növelése és a képzés, mert egy igazán emberi jövő előkészítéséhez nem elegendő elutasítani a rosszat, hanem közösen kell építeni a jót – hangsúlyozta a Szentatya.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése