2018. január 28., vasárnap

A Pápai Teológiai Akadémia idén ünnepli fennállása 300. évfordulójátA Pápai Teológiai Akadémia idén ünnepli fennállása 300. évfordulóját

A Szentatya pénteken délelőtt fogadta a Vatikánban a Pápai Teológiai Akadémia tagjait, mely idén ünnepli fennállása 300. évfordulóját.

Az akadémia a találkozás és a párbeszéd helye, melyet 1718-ban XI. Kelemen pápa alapított egyházi személyek képzése céljából. Amikor a történelmi és társadalmi körülmények ezt már így nem igényelték, akkor az akadémia megváltoztatta alapvető célkitűzését, és most is annak a jegyében működik, hogy tudósok egy csoportja kutassa és elmélyítse a kiemelten fontos teológiai témákat. Ehhez a körhöz csatlakoztak – értelmezte a pápa az akadémia feladatát – azok a társult tagok, akik a Rómában működő teológusok munkájához kívülről járulnak hozzá.

Egy dolog azonban változatlan maradt, mégpedig az, hogy az akadémia az Egyház szolgálatában áll, előmozdítja és támogatja az Istenben való hit értelmezésének különféle formáit. E szolgálata jegyében, hűen az Egyház Tanítóhivatalához, figyelemmel követi a kor kultúrájának társadalmi igényeit, és lehetőséget kínál az egybevetésre, a párbeszédre, főként azokra tekintettel, akik szenvednek és nehézségekkel küzdenek.
Végül van egy másik sajátos küldetése, mely kezdettől fogva jellemzi a Pápai Teológiai Akadémia tagjainak küldetését, ez pedig a kapcsolatápolás a különféle egyetemi és oktatási-nevelési intézményekkel. Így sajátos feladata az akadémiának, hogy ápolja a kapcsolatot a La Sapienza római egyetemmel, a római szeminárium különféle iskoláival, melyek később pápai egyetemekké váltak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése