2018. január 24., szerda

A szentföldi katolikus püspökök aggodalmuknak adtak hangot Izrael menekültügyi intézkedései miattA szentföldi katolikus püspökök aggodalmuknak adtak hangot Izrael menekültügyi intézkedései miatt


A szentföldi katolikus egyházak vezetői nyilatkozatot adtak ki annak kapcsán, hogy Izraelben január 1-jétől hatályba lépett az az intézkedés, amely az ország elhagyására kényszeríti az eritreai és szudáni menedékjogot kérőket.


Az izraeli hatóságok súlyos választás elé állítják az eritreai és szudáni menedékjogot kérőket: börtönbe kerülnek vagy más országba távoznak. Ez a politikai döntés veszélybe sodor számos emberi életet és bizonytalan jövőt hoz számukra. 2018 márciusáig 850 eurót kínálnak fel a menedékjogot kérőknek egy repülőjegy kíséretében. Amennyiben maradni szándékoznak, börtönbüntetéssel kell szembe nézniük. Február 2-től hatvan nap áll rendelkezésükre, hogy elhagyják Izraelt és visszatérjenek hazájukba vagy egy másik afrikai országba. Az intézkedés nem vonatkozik nőkre, gyermekekre, kiskorú gyermekkel rendelkező szülőkre, a rabszolgaság, a kényszermunka és a szexuális erőszak áldozataira.
„Bár elismerjük, hogy szükség van a menedékjogot kérők áradatának ellenőrzésére, nem maradhatunk közönyösek a diktatúrák, háborúk vagy más szörnyű körülmények elől menekülők nehéz helyzete iránt. Az izraeli társadalom jóléte nem valósítható meg annak árán, hogy sok embert elutasítanak, akiknek élete veszélynek, jövője pedig bizonytalanságnak van kitéve” – fogalmaznak a szentföldi katolikus püspökök. Annak a reményüknek adnak hangot, hogy az izraeli hatóságok figyelembe veszik a menedékkérők aggodalmát, és emberségesebb megoldást kínálnak fel számukra.
A szentföldi katolikus egyházak vezetőinek dokumentumát aláírta többek között Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora és Francesco Patton szentföldi ferences kusztos is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése