2018. január 25., csütörtök

A jazidik képviselőivel találkozott Ferenc pápaA jazidik képviselőivel találkozott Ferenc pápa

A január 24-i általános kihallgatás előtt a Szentatya Németországból érkezett jazidik képviselőivel találkozott a VI. Pál aula kistermében.

Elfogadhatatlan, hogy embereket vallási hovatartozásuk miatt üldöznek és ölnek meg! – kezdte a jazidikhoz intézett köszöntőjét a pápa. – Minden embernek joga van ahhoz, hogy hitét szabadon és kényszerítés nélkül megvallja. A spiritualitásban és kultúrában gazdag történelmeteket sajnos a személy alapvető jogainak leírhatatlan megsértései jellemzik: emberrablás, rabszolgaság, kínzások, kényszerű áttérítések, gyilkosságok. Szent és istentiszteleti helyeiteket lerombolták. A szerencsésebbeknek sikerült elmenekülniük, de hátra kellett hagyniuk minden vagyonukat, a legkedvesebb és legszentebb dolgokat is.
A világ számos részén vannak még vallási és etnikai kisebbségek, közöttük keresztények, akiket hitük miatt üldöznek. A Szentszék sosem fárad bele, hogy elítélje ezeket a helyzeteket és elismerésüket, védelmüket és tiszteletüket kérje. Ugyanakkor a párbeszédre és a kiengesztelődésre buzdít a sebek begyógyítása érdekében. Ismét felemelem hangomat a jazidik jogaiért, elsősorban azért, hogy mint vallási közösség létezhessenek. Senki nem rendelkezhet a hatalommal, hogy eltöröljön egy vallási csoportot, mert nem tartozik az általa toleráltak közé – hangsúlyozta a Szentatya.
Ferenc pápa azokra a jazidikra is utalt, akik még mindig a terroristák fogságában vannak. Annak a kívánságának adott hangot, hogy minden lehetségest tegyenek meg megmentésükért, keressék meg az eltűnteket, továbbá azonosítsák a meggyilkoltakat és biztosítsanak méltó nyughelyet számukra. A nemzetközi közösség nem nézheti némán és mozdulatlanul ezt a drámát.
A Szentatya arra buzdította az intézményeket és a jóakaratú embereket, hogy járuljanak hozzá a jazidik otthonainak és istentiszteleti helyeinek újjáépítéséhez. Tegyenek konkrét erőfeszítéseket a megfelelő feltételek megteremtésére, hogy a menekültek visszatérhessenek otthonaikba és megőrizhessék a jazidi közösség identitását. „Isten segítsen minket, hogy együtt építhessünk egy világot, amelyben békében és testvériségben élhetünk” – fohászkodott Ferenc pápa a Németországból érkezett jazidi közösség képviselőihez intézett szavai végén.
* * *
A jazidizmus az ősi közel-, illetve közép-keleti vallások számos elemét ötvöző, monoteista vallás, aminek alapelemei mintegy négyezer éve alakulhattak ki. Hitükre nagyon erősen hatott a korai iszlám egyik misztikus irányzata, a szúfizmus. A jazidik a Bibliát és a Koránt is követik, vallási hagyományaik nagy részét nem írták le, hanem szájhagyományként adják tovább. A jazidizmus nem missziós vallás, hívei születésükkel válnak a közösség tagjaivá. Számuk 70 ezer és 1,2 millió közé tehető.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése