2018. január 25., csütörtök

Ferenc pápa a davosi gazdasági fórumra: Lehetőséget kell adni az átfogó emberi fejlődésreFerenc pápa a davosi gazdasági fórumra: Lehetőséget kell adni az átfogó emberi fejlődésre

Üzenetet küldött Ferenc pápa január 22-én a davosi világgazdasági fórumra. Több mint ezer politikai és gazdasági vezető tanácskozik január 23. és 26. között a svájci városban megtartott szokásos éves találkozón.

Üzenetében a pápa hangsúlyozza, hogy új irányt kell adni a világ sorsának a növekvő szegénység láttán: ezért az embert kell a középpontba helyezni, és olyan gazdaságpolitikát kell alkalmazni, amely segíti a családokat. A legfontosabb a személy méltóságának megőrzése. Ezt azáltal érhetjük el, hogy a személynek valós lehetőséget adunk az átfogó emberi fejlődésre. A társadalmi és gazdasági különbségek, a szegénység, a rabszolgaság új formáinak növekedése miatt olyan gazdasági modellekre van szükség, amelyek a fenntartható és átfogó fejlődés etikáját követik, illetve a személyt és annak jogait állítják a középpontba.
A mesterséges intelligenciát, a robotokat és a technológiai újításokat az emberiség szolgálatába és közös otthonunk védelmébe kell állítani, s nem ellenkezőleg, ahogy sajnos egyes esetekben történik. A Szentatya felhívással fordul a szenvedő milliók érdekében: nem hallgathatunk kálváriájukról, és igazságos feltételeket kell teremteni ahhoz, hogy mindenki emberhez méltó körülmények között élhessen.
A vállalkozások világának hatalmas ereje van ahhoz, hogy lényeges változtatásokat valósítson meg, elutasítva a „használom és eldobom” kultúrát. Ehelyett tűzze ki célul a termelékenység minőségének növelését, az új munkahelyek teremtését, a törvények betartását, amelyek a munka világát szabályozzák, a korrupció elleni küzdelmet és a társadalmi igazságosság előmozdítását a nyereség igazságos elosztásával.
Itt az idő, hogy bátor és vakmerő lépéseket tegyünk szeretett Földünkért, mert a most meghozott döntések meghatározók lesznek a holnap világa számára – hangsúlyozza Ferenc pápa. – A hiteles értékek jelentsék az iránytűt egy biztosabb jövő felé, amely mindenki jólétére ösztönöz. Végül a Szentatya annak a reményének ad hangot, hogy a davosi fórum elősegíti a közjó fejlődését.
*
Az MTI jelentése szerint a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb 1 százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam hétfőn publikált jelentése alapján. 2016–2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos – írta a segélyszervezet, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló listájára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése