2017. szeptember 6., szerda

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a kolumbiai népnek apostoli útja előestéjén



Ferenc pápa videoüzenetet küldött a kolumbiai népnek apostoli útja előestéjén

„A remény és a béke zarándokaként jövök, hogy veletek ünnepeljem az Urunkba vetett hitet, és hogy tanuljak a szeretetetekből és kitartásotokból a béke és a harmónia keresésében.” Ezekkel a szavakkal kezdi Ferenc pápa videoüzenetét, amelyet Kolumbia népének küldött szeptember 5-én, útja előestéjén.

Ferenc pápa szeptember 6. és 11. között tesz apostoli látogatást a dél-amerikai országban. A Szentatya üzenetében idézi útjának mottóját: „Tegyük meg az első lépést”, amellyel hidak építésére hív a testvériség érdekében. Ezzel pedig a béke új útjainak megteremtésére is ösztönöz: „A béke az, amelyet Kolumbia keres, és amelynek elérésére törekszik már hosszú ideje. Stabil és tartós békére vágyik, hogy egymásra testvérként tekinthessenek az emberek, és így is kezeljék egymást, ne ellenségként. A béke arra emlékeztet bennünket, hogy mindannyian ugyanannak az Atyának a gyermekei vagyunk, aki szeret minket és megvigasztal bennünket.”
A Szentatya elismeréssel szól mindazok tevékenységéről, akik elszántan és kitartóan azon munkálkodtak, hogy Kolumbiát olyan hellyé tegyék, ahol a harmónia és a testvériség uralkodik, továbbá ahol az evangéliumot ismerik és szeretik. A pápa egyben felhívással fordul az Egyházhoz is, amely arra kapott meghívást, hogy segítse elő nemcsak az Úrral és az embertársakkal való kiengesztelődést, hanem a teremtett világgal is, amelyet kegyetlenül kihasználnak.
Júniusban zárult le a helyi kormány és a FARC, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői elnevezésű gerillaszervezet közötti béketárgyalás. Az ötven évig tartó polgárháborúban 260 ezer ember vesztette életét, 60 ezer személy tűnt el és 7 millió a kitelepítettek, illetve a menekültek száma. Rengeteg tehát a feladat, de a pápa látogatása iránti várakozás reménnyel tölti el az országot – nyilatkozta Ettore Balestrero érsek, Kolumbia apostoli nunciusa. Ferenc pápa útját felhívásnak tekinti arra, hogy az ország ne essen a korrupció és a polarizáció csapdájába, és hogy az igazságot az irgalmassággal kiegyensúlyozva lezárják a véres múltat.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése