2017. szeptember 3., vasárnap

Aki hosszan tűrő és nagy irgalmú Atyánk vagy Irgalmazz nekünk!



Aki hosszan tűrő és nagy irgalmú Atyánk vagy
Irgalmazz nekünk!


Ma ünnepli egyházunk Nagy Szent Gergely pápát, és ennek az embernek az emlékére hangoznak el a mai igék. Egy ember, egy ige! Egy Isten, és benne minden emberre van egy Ige. Legalább egy! Az Ige nem áll önmagában, az Ige önmagát igazolja: az Ószövetség, Jézus, és a tanítvány közösségében! Isten jelen van múltban, jelenben és jövőben. E három idő bennem, az Emberben is jelen van. Ne gondoljam magamról, hogy csak csupán jelenlétem van! Nem múlik az idő és a tér, hanem része a teljességnek, az idő és tér felett álló mindenségnek!
Nagy Szent Gergely pápától származik a pápák ezen címe: „Isten szolgáinak szolgája.” Ő a négy nyugati egyházatya egyike, miközben őrködött a keleti és a nyugati egyház egysége fölött.
Visszatérve eredeti gondolatomhoz: kutatom a három, mai Igehely közötti összefüggést. Mert, kell legyen! Alárendelni magamat Isten szándékának!
Jeremiás vitatkozik ezzel a szándékkal, de végül belátja, vagy, talán a vita hevében ismeri fel, hogy nem győzhet a benne lángot vetett tűz felett, mely a Szentlélek tüze. Bár, ezt a fogalmat még Ő nem ismeri.
Pál apostol már birtokában van e fogalomnak, és túl van ezen a küzdelmen, ezen a gyötrelmen, mely a testi és a lelki ember vívódása, és szenvedése, egy testben és egy lélekben. Ugyanakkor tapasztalja ezt a vívódást, ezt a bizonytalanságot a római hívei körében is, akiknek segítségére siet azzal, hogy felismerését, melyet önmagán megtapasztalt, megossza velük. Biztatást nyújt, és nem csak nekik, hanem nekünk is. Nem kerülhetjük el a szenvedést, a küzdelmet önmagunkkal, ha lelki, Istennek tetsző emberekké akarunk lenni. A vágy, Isten után, és a készület, a teljességre való alkalmassá levés egy fejlődési folyamat. Az az út, melyet Jézussal, biztonsággal végig lehet járni, és célját érheti Vele az utunk.
Erről szól az evangéliumban Jézus tanítása. Aki nyújtja a kezét, következetes, tudatos, és szigorú beszéddel, de Ő tudja, hogy – Péter esetében is – mire hívja meg az Embert a szavai által! Következetes, tudatos, komoly életre hív Jézus! Egy igén lényeges gondolata szavainak ez: „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de az élete kárt szenved?” Nem is a bűn, a kísértő elutasításában van e beszédének súlypontja, hanem ebben a kérdésfelvetésében! Bizony, Jézus komolyságra, tudatosságra, következetességre nevel bennünket, akik vágyakozzuk a Vele való közös út célba érkezését!
Nagy Szent Gergely pápa egy világi emberből lett szentté, mert megfejlődni képessé volt azt, amit Jeremiás, Pál apostol és Péter apostol is. Miért ne lehetnék képes erre én is? Mennyei Atyám! Hiszem, hogy Te megsegíteni kész vagy engem, hogy szentté legyek. Kérlek, formálj, hogy vágyakozásom, kiteljesedhessen bennem! Ámen 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése