2017. április 13., csütörtök

Ferenc pápa elítéltek jelenlétében végzi a nagycsütörtöki lábmosás szertartást



Ferenc pápa elítéltek jelenlétében végzi a nagycsütörtöki lábmosás szertartást


A palianói börtön kápolnája -

Nagycsütörtökön délután 4 órakor Ferenc pápa autóval a Rómától 100 km-re délkeletre fekvő palianói börtönbe látogat. Itt mutatja be a Coena Domini szentmisét, amellyel megkezdődik a húsvéti Triduum, Szent Három Nap. A szertartás során a pápa megmossa néhány elítélt lábát.
Ünnepi hangulat várja a Szentatyát a Colonna család ősi erődítményének falain belül. A börtön igazgatója, a főfelügyelő és a börtön káplánja fogadja a pápát, aki a börtön nagytermében találkozik az 58 elítélttel. Két magánzárkában levő fegyenccel és nyolc TBC-s beteggel külön találkozik. A pápalátogatásra kialakítottak egy ideiglenes sekrestyét, innen lép be a Szentatya a börtön kápolnájába a szentévben szentkapunak kinevezett ajtón keresztül.
A börtön lakói már hozzá szoktak a kiemelkedő lelki pillanatokhoz. A római San Lorenzo központ fiataljai jártak már itt az ifjúsági világtalálkozók keresztjével és a zarándok Szűz Mária kegyszobra is ellátogatott már a fegyintézetbe. Az irgalmasság szentévét is nagy intenzitással élték meg.
A 12 személy között, akik lábát megmossa a pápa, van 3 nő, 2 életfogytiglanra ítélt rab, egy muzulmán és egy argentin elítélt. A többiek olaszok. A liturgia során az elítéltek ministrálnak és énekelnek.
A pápalátogatásra számos ajándékot készítettek a börtön lakói: biokertészeti termékeket, tipikus édességeket és olajfából készült tollakat és kereszteket adnak át a Szentatyának. A női elítéltek egy gyapjú köpennyel ajándékozzák meg Ferenc pápát. Nagy várakozással készülnek a pápa megölelésére és hálájuk kifejezésére, hogy őket választotta, akik megbánták bűneiket és készek az Atya reményt adó szavainak befogadására, aki mindig megbocsát.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése