2017. január 3., kedd

Vízkereszt előtti idő kedd



Vízkereszt előtti idő kedd


A mai evangéliumban Keresztelő János tanúságtételének folytatását olvassuk. A tegnapi részben még csak előre jelezte, hogy utána fog jönni a Megváltó, most már határozottan rámutat a hozzá érkező Jézusra, aki meghozza a bűntől való szabadulást, a megváltást. János szavai utalnak arra, ami Jézus megkeresztelkedésekor történt, a Szentlélek galamb alakban leszáll Jézusra. Megjegyzendő, hogy János evangélista nem számol be írásában Jézus megkeresztelkedéséről. Feltételezhető, hogy a tegnapi és a mai evangéliumban olvasott tanúságtétele Jézus megkeresztelkedéséhez kapcsolódik, talán a következő napokban történhetett. A másik három evangéliumban, tehát Máté, Márk és Lukács művében viszont egyaránt megtalálható a megkeresztelkedés jelenete, és mindhárman megemlítik a galamb alakjában Jézusra leszálló Szentlelket. E mozzanat megerősítő jel volt Keresztelő János számára.
János tanúskodásának legfontosabb kijelentése az Jézusról, hogy ő az Isten Fia. Az evangéliumokban többféle cím vagy megnevezés illeti meg Jézust: ő az Úr, az örökkévaló Ige, az Isten szolgája, a Próféta, az Igaz, a Messiás vagy Messiás-király, az Emberfia, az Isten Fia. Mindezek közül az apostoli igehirdetésben e legutóbbi erősödik meg a legjobban, hiszen ez mondja ki a legegyértelműbben Jézus valóságos istenségét, Istennel való egyenlőségét és a mennyei Atyával való kapcsolatát.
Uram, Jézus, hiszem, hogy te vagy az Isten Fia.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Add Uram, hogy minden dolog felé rendezett szeretettel forduljak, elszakítva tekintetemet a földről és az ég felé fordítva; úgy használjam e világ javait, mintha nem használnám. Add, hogy értelmem bizonyos belső érzékével meg tudjam különböztetni azokat a dolgokat, amelyekre szükségem van, azoktól, amelyek csak élvezetemre szolgálnak, hogy így az átmeneti dolgokkal csak ideiglenesen foglalkozzam, és csak a szükséges mértékben, de ugyanakkor örök vággyal öleljem át az örök valóságokat.
Clairvaux-i Szent Bernát



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése