2015. január 9., péntek

Tauran bíboros és négy francia imám közös nyilatkozata



Tauran bíboros és négy francia imám közös nyilatkozata


A francia püspöki konferencia vezetésével a Vatikánba látogató négy francia imám - akik a szerdai általános kihallgatáson találkoztak a pápával - csütörtökön Jean Louis Tauran bíborossal, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökével együtt közös nyilatkozatot tettek közzé a párizsi véres merénylet vonatkozásában. Az aláírók mindenekelőtt társulnak Ferenc pápa szerdai szavaihoz, melyek „elítélik a kegyetlenséget és a vak erőszakot”.

A közös nyilatkozat „a jelen helyzetben emlékeztet arra, hogy szólásszabadság nélkül az emberi élet veszélyben van, ezért szükségszerű ellenállni a gyűlölet és az erőszak minden formájának, mely elpusztítja az emberi életet, megsérti a személy méltóságát és aláássa az emberek és népek békés együttélését, nemzetiségi, vallási és kulturális megkülönböztetés nélkül”. A vallási vezetőket a nyilatkozat arra szólítja fel, hogy „mozdítsák elő a béke és remény kultúráját”.

A közös nyilatkozat a „kommunikációs világ felelőseitől azt kéri, hogy olyan információt szolgáltassanak, mely tiszteletben tartja a vallásokat, azok híveit és vallásgyakorlataikat. A vallásközi párbeszéd marad az egyetlen közösen járható út, mely képes eloszlatni az előítéleteket” – zárul Tauran bíboros és a négy francia imám közös nyilatkozata.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése