2014. március 18., kedd

Nagyböjt 2 hete kedd



Kérünk Istenünk, szüntelen irgalommal oltalmazd Egyházadat,s mert Nálad nélkül elbukik az esendő ember,segítséged tartson vissza a bűntől és vezessen az üdvösség útján.A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Nagyböjt 2 hete kedd

Iz 1, 10. 16-20; Mt 23, 1-12

„Mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg”

Jézus sokat vitatkozott a farizeusokkal és az írástudókkal. Urunk nyilvános működése idején az Ószövetség volt érvényben, és a mózesi törvények meg a próféták tanítása voltak érvényben. Ezek a kinyilatkoztatott igazságokban járatos férfiak jól ismerték a törvényeket. Jézus is elismeri ezt: „Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg”(Mt 23,2-3) Mózes széke nem azt a széket jelenti, amelyen ő otthonában üldögélni szokott, hanem amit mostanában katedrának hívunk, de mondunk tanári asztalnak is. A tudományok tudós és hivatalos előadói asztalai ezek. Az egyetemeken a tudományágakat is nevezik katedrának magyarul tanszéknek. Ezek az egyetemi tudomány-ágat jelentik, és természetesen túlélik a professzort,ha meghal vagy nyugdíjba vonul. Jézus sem arról vitázott velük, hogy helyesen tanítják-e a törvények szövegét, hanem azt kifogásolta, hogy magyarázatokkal látják el a Bibliát, és tanítóik a saját véleményüket kötelezőnek mutatják be. Ehhez nincs joguk! Jézus kifogásolja azt is, hogy rendkívüli öltözetükkel, rangjukkal dicsekszenek, holott a szent tudományok alázatos hirdetőinek kellene maradniuk.Az ószövetségi olvasmányból viszont Izajás próféta kemény szóval a hallgatóságot korholja, akik a szent igékkel mit sem törődnek,hanem a saját szájuk íze szerinti életet, esetleg súlyos tévedéseiket próbálják igazolni
a hallott igékkel. Izajás előtt ezerkétszáz évvel történt, hogy Isten angyalait próbálták fajtalanságukkal meggyalázni Szodomában és Gomorrában, amikor Isten ítéletét kihirdetni mentek a két városba: pontosan ilyen bűnök miatt sújtja őket Isten igazságos haragja: kénköves esővel és földrengéssel eltörli a két várost a föld színéről. A zsidókat ilyen fenyegetéssel illeti Izajás: „Halljátok az Úr szavát Szodoma fejedelmei! Fogjátok fel Istenünk tanítását, Gomorra népe! Minek nekem véres áldozataitok sokasága, mondja az Úr. Elegem van kos áldozatokból és a hízott állatok hájából a tömjénfüst utálat számomra.” (Iz 1,10-11.13) „Akármennyit is imádkoztok, nem hallgatom meg, mert kezetek csupa vér, mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el gonosz tetteiteket szemem elől, Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni!” Keressétek a jogot, siessetek segítségére az elnyomottnak, szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet!”
(15-17)Isten hajlandó pert vállalni, mint az emberi bíróság előtt szokás.”Jöjjetek ide, és szálljunk perbe! mondja az Úr. Ha vétkeitek olyanok is, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó, ha vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mit az apjú. Ha azonban vonakodtok és ellenkeztek, kard emészt meg titeket. Bizony, az Úr szája szólt” (18-20) Isten igazsága, irgalma változatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése