2018. május 10., csütörtök

A Fokoláre mozgalom településén, Loppianóban az egész világ várja a pápát



A Fokoláre mozgalom településén, Loppianóban az egész világ várja a pápát


Május 10-én keresi föl Ferenc pápa Loppianót, a Fokoláre mozgalom modelltelepülését. A Szentatya látogatása azonban túlmutat a Firenze közelében fekvő város megtekintésén, hiszen több mint hatezer embert várnak szerte Olaszországból a találkozóra, amelyet világszerte élőben közvetítenek majd.


„Be szeretnénk mutatni a pápának ezt a kis várost, amely modell a szolidaritás, a testvériség és az evangélium alapelvein nyugvó együttélésre – mondta Maria Voce, a Fokoláre mozgalom elnöke. – Loppianóban a pápa nemcsak az ott lakó nyolcszázötven emberrel találkozik majd, hanem a Fokoláre nagy családjának képviselőivel is.”
A jelenlévők kérdéseket tesznek föl a Szentatyának, olyan témákkal kapcsolatban, melyek közel állnak a Fokoláre mozgalom tagjainak szívéhez. Szóba kerül például: a Chiara Lubich karizmájához való hűség a mai, megváltozott körülmények között; a fiatalok nevelése a testvériség kultúrájára; a loppianói együttélés modelljének hozzájárulása a keresztény örömhír hirdetéséhez, valamint a kerítések, a túlzott nacionalizmus és az előítéletek leküzdéséhez.
A Fokoláre mozgalom a párbeszédet helyezi a középpontba és olyan életstílust hirdet, amely elősegíti az egységet és a békét a világban. Összesen több mint kétmillió tagja van a mozgalomnak világszerte, különböző keresztény egyházakból jövő, de más vallású és nem vallásos képviselőik is vannak. Mintegy ezer szociális munkásuk dolgozik a különböző országokban, és a mozgalomnak körülbelül nyolcszáz vállalkozása van világszerte, melyek a közösségi gazdaság elvei alapján működnek.

Ferenc pápa Loppianóba érkezve a Máriának, Isten Anyjának tiszteletére szentelt templomban rövid imát mond, majd megáll a Szűzanya-kép előtt is, amely egy hindu festő munkája, és a párbeszédet szimbolizálja, mely a település alappillére. Ezután a mozgalom elnöke, Maria Voce köszönti a pápát, majd néhány loppianói lakos tesz föl neki kérdéseket. A Szentatyával való beszélgetést zenés műsorok színesítik, melyeket különböző vallási hagyományokat képviselő művészek adnak elő. Végül harminc helyi lakos személyesen köszöntheti a pápát, aki megáldja az egybegyűlteket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése