2017. augusztus 29., kedd

Keresztelő Szent János halála



Keresztelő Szent János halála


Szent Márk írásában részletesen beszámol a tanítványok missziós útra küldéséről. Mesterük, Jézus azzal bízza meg őket, hogy az ő nevében bűnbánatot és megtérést hirdessenek, továbbá hatalmat ad nekik a betegek gyógyítására. Visszaérkezésüket követően a tanítványok beszámolnak Mesterüknek az útjuk során történtekről, mindarról, amit tanítottak és tettek. A tanítványok útnak indulása és visszatérése között található Keresztelő Szent János vértanúságának története, amelyet a mai napon olvasunk az evangéliumban. A történet Márk evangélista szerinti ilyen elrendezése azt sugallja, hogy János sorsa előrevetíti Jézus és tanítványai sorsát. Aki Krisztus tanítványa akar lenni, annak vállalnia kell akár a halált is.
Jézus tanításának egyik eleme, hogy érdemes megfontolnunk mások figyelmeztetését, s tanácsukat megfogadva igyekezzünk kijavítani hibánkat. Heródes esete ennek ellenkezőjét példázza. Keresztelő János jó szándékkal figyelmezteti a királyt bűnére, aki azonban nem hallgatott erre, s végül új felesége, Heródiás gonoszságának engedett, s kivégeztette a prófétát. Nem elég tehát meghallgatni a jótanácsot, hanem annak megfelelően is kell cselekedni. Mert ha továbbra is ragaszkodunk a helytelen magatartáshoz, talán végleg elszalasztjuk a megtérés útjára való lépést.
Növekedjen bennünk Krisztus, hogy a róla szóló tanúságtételünk hiteles legyen.
© Horváth István Sándor

Imádság

Istenünk, add, hogy a Te akaratodat mindig készségesen teljesítsük, hogy Jézus bennünket is testvéreinek tekinthessen. E világ gondolatai nem a Te gondolataid, e világ útjai nem a Te útjaid. Add, hogy ebben a világban élve bátran vállalhassuk, hogy sokan ostobának tartanak minket, mert szeretnénk a Te útjaidon járni. Vezess bennünket a Te parancsaidnak útján, a hit útján végső célunk, a teljesség felé!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése