2017. július 19., szerda

Gänswein érsek: XVI. Benedek nem akarta kritizálni Ferenc pápátGänswein érsek: XVI. Benedek nem akarta kritizálni Ferenc pápát

Az emeritus pápa Joachim Meisner bíboros temetésén elhangzott üzenetének egy részét egyesek Ferenc pápával szembeni kritikaként értelmezték. XVI. Benedek védelmében személyi titkára, Georg Gänswein érsek emelt szót.

Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint XVI. Benedek a jelenlegi pápára vonatkozó kritikát fogalmazott volna meg Joachim Meisner bíboros, kölni érsek gyászszertartásán elhangzott üzenetében. „Az emeritus pápát önkényesen, eszközként használták azon mondata kapcsán, amivel semmilyen konkrétumra sem célzott” – fogalmazott a nyugalmazott pápa személyi titkára az olasz Il Giornale napilapnak július 18-án adott nyilatkozatában. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy XVI. Benedek a kölni érsek, Rainer Maria Woelki bíboros kérésére írt beszédet az elhunyt Meisner bíboros temetésére.
A július 15-én a kölni székesegyházban tartott gyászszertartáson Georg Gänswein érsek által felolvasott üzenetében az emeritus pápa kifejezte, hogy Joachim Meisner élete utolsó éveiben egyre inkább azon mély meggyőződés szerint élt, hogy „az Úr nem hagyja el Egyházát, akkor sem, ha a bárka olyannyira tele van, hogy a felborulás veszélye fenyegeti”. E mondatát némelyek Ferenc pápát illető kritikaként értelmezték.
„XVI. Benedek itt az Egyház mai és múltbeli helyzetére utalt, az Egyházat egy olyan bárkához hasonlítva, amely nem nyugodt vizeken halad – tette hozzá Gänswein érsek. – És Ferenc pápa is erről beszél.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése