2017. április 23., vasárnap

Ferenc pápa: A vértanúk arra emlékeztetnek, hogy Isten szeretetével újítja meg a világotFerenc pápa: A vértanúk arra emlékeztetnek, hogy Isten szeretetével újítja meg a világot


Ferenc pápa imavirrasztást vezet az új vértanúkért 
 
Április 22-én, szombaton délután Rómában, a Tiberisz-szigeten található Szent Bertalan bazilikában Ferenc pápa imavirrasztást vezet az új vértanúkért. A programot a Szent Egyed Közösség szervezi. A szertartás során a hit elleni gyűlöletből meggyilkolt keresztények hozzátartozói és barátai tanúságtételeket olvasnak fel a Szentatyának. Közöttük van a múlt nyáron szentmise bemutatása közben meggyilkolt francia Jacques Hamel atya lánytestvére is.
„Ujjonganak a mennyben a szent vértanúk, akik Krisztus nyomában jártak, akik szeretetből vérüket ontották érte és mindörökké örvendeznek az Úrban.” Ezek az első szavai a Vértanúk himnuszának, amely a harangzúgással együtt elkíséri Ferenc pápa érkezését a Szent Bertalan bazilikába. A templom Szent II. János Pál akaratából lett a kétezres szentévet követően a hit XX. és XXI. századi tanúságtevőinek emlékhelye. A szertartás elején Ferenc pápa lerója kegyeletét Szent Bertalan ereklyéi és az új vértanúk ikonja előtt.
Az új vértanúk tanúságtétele a remény jele a megpróbáltatások idején
Andrea Riccardi professzor, a Sant’Egidio Közösség alapítójának köszöntő szavai után Ferenc pápa imát mond, amelyben kiemeli, hogy „Isten Szava támogatta és megvilágosította ezeket a testvéreket a megpróbáltatások során. Tehát be kell fogadni azt, mint értékes ajándékot, hogy lámpás legyen léptünk előtt és megnyissa az emberiséget a remény felé”. A szertartás fontos pillanata lesz a tanúságtétel az új vértanúkról. Felszólal az 1939-ben Buchenwaldban kivégzett Paul Schneider, református lelkész fia; a Salvadorban fegyveres bandák által meggyilkolt William Quijano barátja; és Roselyne Hamel, Jacques atya lánytestvére. Jacques atyát muzulmán fundamentalisták ölték meg múlt nyáron Franciaországban szentmise bemutatása közben. „Jacques atya áldozata hozzon gyümölcsöket, hogy korunk emberei megtalálják a békés együttélés útját” – fogalmaz Roselyne.
Le kell fegyverezni az Isten nevében gyilkoló istenkáromló erőszakot
A tanúságtételek elhangzása és a homíliát követően Ferenc pápa gyertyát gyújt a hit minden tanúságtevőjének ereklyéje és emléke előtt. A hívek könyörgése elején Ferenc pápa kéri, hogy „emlékezzünk meg azokról, akik vérüket ontották az Evangéliumhoz való hűségben és imádkozzunk a Mindenható Istenhez, hogy az egész világot újítsa meg szeretete által”. Felsorolják néhány új vértanú nevét és mindegyikük emlékére meggyújtanak egy gyertyát. Az imaszándékok között kérik, hogy „minden idők és minden egyház vértanúi vezessenek minket az egység felé”, továbbá, hogy „fegyverezzék le az Isten nevében gyilkoló istenkáromló erőszakot”.
A szertartást követően a pápa menekültek egy csoportjával találkozik
A pápa kéri az Úrtól: „a vértanúk kiontott vére által adja meg a gonosztól megsebesült emberiségnek, hogy újra rátaláljon a jó örömére és fényére, amelyet Fia ajánlott fel nekünk élete árán”. A szertartás végén Ferenc pápa körmenetben vonul ki a bazilikából. A templom egyik termében menekültek egy csoportjával találkozik, majd üdvözli a Szent Bertalan bazilika előtt összegyűl híveket.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése