2017. április 8., szombat

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a „Romák helyzete Európában” konferencia résztvevőit



Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a „Romák helyzete Európában” konferencia résztvevőit

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a Magyarország Szentszéki Nagykövetsége által Rómában, április 7-én szervezett „Romák helyzete Európában” című konferencia résztvevőit. A rendezvény a romák tágabb európai közösségbe történő integrációjának témáját járta körül.

Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt üzenetet Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa olvasta fel a konferencián.
Az üzenetben Ferenc pápa „arra buzdítja az összegyűlteket, hogy vegyék számba a roma közösségnek a társadalmi részvételből és annak előnyeiből való kirekesztettsége számos módját, hogy válaszokat találhassanak azon akadályok meghaladására, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy alapvető jogaikkal éljenek és kötelességeiket teljesítsék. Mert csak »akkor lehetséges békés együttélést építeni, melyben a különböző kultúrák és hagyományok saját értékeiket nem az elzárkózás vagy a szembenállás révén, hanem párbeszéddel és integrációval építik«, ha egyéneknek és közösségeknek megvan a szabadsága, hogy teljességgel részt vegyenek a közéletben és hozzájáruljanak ahhoz. (Ferenc pápa beszéde a Roma Zarándoklat résztvevőihez, 2015. október 26.). Ily módon megóvják és előmozdítják a társadalom minden tagjának javát, s a leginkább kirekesztettek részt vehetnek a közösség életének egészében. Ezen megfontolásokkal Ferenc pápa a résztvevőket imádságos jókívánságairól biztosítja, s kéri rájuk a béke és erő isteni áldását.”
Az egynapos konferencián előadást tartott Peter Turkson bíboros, illetve Franz Salm, a Szuverén Máltai Lovagrend roma nagykövete. A konkrét projektek és tapasztalatok bemutatása során Magyarországot két illetékes püspök – Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a romapasztoráció felelőse és Kocsis Fülöp érsek-metropolita –, továbbá egy roma fiatalember képviselte.
A konferenciát kísérő rendezvények közé tartozott április 5-én a magyarországi cigányválogatott és a Svájci Gárda focicsapatának immár hagyományos mérkőzése, melyen idén a magyarországi német kisebbség csapata is részt vett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése