2017. március 3., péntek

Ferenc pápa: Az igazi böjt azt jelenti, hogy segítünk másokonFerenc pápa: Az igazi böjt azt jelenti, hogy segítünk másokon

A valódi böjt embertársunk megsegítését jelenti, míg a hamisan böjtölő összevegyíti a vallásosságot a piszkos üzleti ügyekkel és a „hiúság csúszópénzeivel” – figyelmeztetett a pápa március 3-án, pénteken reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A napi olvasmányok a böjtről szólnak, vagyis a bűnbánatról, amelyre a nagyböjtben meghívást kapunk, hogy közelebb kerüljünk az Úrhoz. Isten értékeli a bűnbánó szívet – írja a zsoltár –, a szívet, amely bűnösnek érzi magát és tudja, hogy vétkezett. Az Izajás próféta könyvéből való olvasmányban (Iz 58,1–9a) Isten elítéli az álszentek hamis vallásosságát, akik böjtölnek, miközben saját ügyeiket intézik, elnyomják a munkásokat, és veszekednek egymást ütlegelve. Egyrészt bűnbánatot tartanak, másrészt igazságtalanságokat követnek el, piszkos ügyleteket hajtanak végre. Az Úr azonban igazi böjtöt kér tőlünk, olyat, amely figyelmet fordít embertársunkra – hangsúlyozta a szentatya.
A másik az álszent böjt. Ezt Jézus gyakran emlegeti. Magamutogató böjt az ilyen, melynek gyakorlója igaznak tünteti fel magát, ugyanakkor igazságtalanságokat követ el, kihasználja az embereket. „De én nagylelkű vagyok, szép adományt ajánlok fel az Egyháznak” – mondja az ilyen ember. Erre azt válaszolhatjuk: „Mondd, rendesen megfizeted a bejárónőket? Az alkalmazottaidat feketén fizeted, vagy úgy, ahogy a jog előírja? Úgy, hogy adhassanak enni gyermekeiknek?”
Ferenc pápa ezt követően elmesélt egy történetet. A II. világháború után Pedro Arrupe jezsuita szerzetes Japánban működött misszionáriusként, amikor egy gazdag üzletember adományt ajánlott fel neki evangelizáló tevékenysége folytatásához. Az üzletember magával vitt egy fotóst és egy újságírót is. A borítékban pedig, amit átadott a jezsuitának, tíz dollár volt…
Ugyanilyen az, amikor nem fizetjük meg a jogos bért az embereknek. A bűnbánatunkból, imagesztusainkból, böjtünkből, alamizsnánkból kenőpénzt csinálunk: a „hiúság csúszópénze” ez, a magamutogatásé. Ez nem hitelesség, ez álszentség – nyomatékosította a pápa. – Ezért mondja Jézus: amikor imádkoztok, tegyétek titokban, amikor alamizsnát adtok, ne kürtöljétek világgá, amikor böjtöltök, ne legyetek melankolikusak. Amikor jót cselekedtek, az ne kenőpénz legyen, hanem csak az Atyának szóljon.
Ferenc pápa aztán idézte Izajás prófétától azt a részt, amikor az Úr elmondja a képmutatóknak, mi a valódi böjt. Ezek a szavak mintha napjainkra vonatkoznának – jegyezte meg a szentatya –: „Íme, ez az a böjt, amely tetszik nekem: oldozd el a jogtalan bilincseket, oldozd meg az iga kötelékeit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, és minden igát törj össze! Íme, törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a bujdosó szegényeket vidd be házadba! Ha mezítelent látsz, takard be, és testvéred elől ne zárkózz el!”
Gondolkodjunk el ezeken a szavakon, nézzünk a szívünkbe! Mi hogyan böjtölünk, imádkozunk, adakozunk? Ezek a szavak segítenek elgondolkodni azon, mit érez az az ember, aki vacsora után, amiért kifizetett 200 eurót, hazafelé menet lát az utcán egy éhezőt, de rá se néz, hanem továbbmegy. Jót tesz, ha elgondolkodunk ezen – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése