2017. február 27., hétfő

A pápa fogadta a francia Katolikus Küldöttség az Együttműködésért képviselőitA pápa fogadta a francia Katolikus Küldöttség az Együttműködésért képviselőit

Ferenc pápa február 25-én fogadta a VI. Pál „Populorum progressio” kezdetű enciklikája nyomán ötven éve létrejött Katolikus Küldöttség az Együttműködésért tagjait.

Egy olyan kultúra kialakítását kell elősegíteni, amelyben senki sem tekint közönnyel a másikra, és az irgalmasság kultúráját kell növelni a másokkal való találkozás újrafelfedezésével – fogalmazott Ferenc pápa a Katolikus Küldöttség az Együttműködésért (Délégation Catholique pour la Coopération – DCC) francia szervezet tagjaihoz intézett beszédében. A DCC ötven éve jött létre VI. Pál pápa Populorum progressio kezdetű enciklikája nyomán, tagjai ezekben a napokban zarándoklaton vesznek részt Rómában. A szervezet több mint ötven országban van jelen önkéntesein keresztül, segítve az adott térségek fejlődését.
„Ne féljetek a testvériség, valamint a személyek és népek közötti hidak építése útját járni egy olyan világban, ahol rengeteg falat építenek a másoktól való félelem miatt” – buzdított a pápa. A francia szervezet kezdeményezésein keresztül láthatóvá teszi a szegény Egyházat a szegényekkel és a szegényekért. Ez az Egyház kilép önmagából, és a szenvedő, a bizonytalanságban élő, a peremre szorult és a kirekesztett emberek mellé áll. Ferenc pápa beszédében szólt VI. Pál Populorum progressio kezdetű enciklikájának aktualitásáról. Idézett a dokumentumból: „A fejlődés nem szorítkozik a puszta gazdasági növekedésre. Hiszen a fejlődésnek, hogy valóságosnak legyen mondható, átfogónak kell lennie, olyannak, amely minden ember növekedését biztosítja” (PP, 14). „A népek közötti szolidaritás, amely napról napra hatékonyabbá válik, adja meg minden népnek a lehetőséget, hogy saját szerencséjének maga legyen a kovácsa” (PP, 65).
A „szolidaritás” kifejezés kissé elkopottá vált, és időnként rosszul értelmezik, de sokkal többet jelent, mint az alkalmankénti nagylelkűség tettei – folytatta a pápa. – Új mentalitást kell teremteni, amely a közösség fogalmában gondolkodik és „mindenki életét” helyezi előtérbe a javak kevesek általi felhalmozása helyett. A Katolikus Küldöttség az Együttműködésért szervezet éppen ebben az összefüggésben végzi tevékenységét. Valódi partnerséget teremtett meg az egyházakkal és az országok helyi képviselőivel, amelynek keretében az önkéntesek együttműködnek a polgári hatóságokkal és minden jóakaratú emberrel. Ez hozzájárul a hiteles ökológiai megtéréshez, amely felismeri minden ember méltóságát, értékét, kreativitását és képességét a közjó keresésére és előmozdítására. Ferenc pápa végül arra ösztönözte a Katolikus Küldöttség az Együttműködésért francia szervezet képviselőit, hogy egy olyan Egyház szolgálatában álljanak, amely mindenkinek lehetővé teszi, hogy felismerje Isten meglepő közelségét, és amely elkötelezi magát mindenki java és közös otthonunk védelme érdekében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése