2016. szeptember 6., kedd

Ferenc pápa megemlékezett a napokban Haitin meggyilkolt misszionárius nővérről



Ferenc pápa megemlékezett a napokban Haitin meggyilkolt misszionárius nővérről


Teréz anya szeptember 4-i szenttéavatási ünnepségének végén Ferenc pápa megemlékezett a spanyol misszionáriusnőről, Isabel Solà Matasról, a Jézus és Mária Nővérei Kongregáció (RJM) tagjáról, akit szeptember 2-án gyilkoltak meg Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben.


„Szeretnék most emlékeztetni azokra is, akik nehéz és veszélyes helyeken végzik testvéreik szolgálatát. Különösen is arra a sok szerzetesnőre gondolok, akik fenntartás nélkül adják oda életüket másokért. Külön is imádkozzunk Isabel spanyol misszionárius nővérért, akit két nappal ezelőtt öltek meg Haiti fővárosában, ebben a sok megpróbáltatást szenvedő országban, amelynek kívánom, hogy szűnjenek meg benne az erőszakos cselekmények, és nagyobb biztonságban élhessen mindenki. A többi nővérre is gondoljunk, akik az utóbbi időben erőszakos cselekmények áldozatai lettek más országokban” – ezekkel a szavakkal zárta beszédét Ferenc pápa szeptember 4-én, a Kalkuttai Teréz anya szentté avatása alkalmából bemutatott szentmisén.
Isabel Solà Matas a legszegényebbeket szolgálta Haitin, a 2010-es földrengés óta gyakorlatilag együtt élt a szegényekkel. Segített helyreállítani a házakat, dolgozott ápolónőként, igyekezett enyhíteni a földrengés sérültjeinek szenvedését. Barcelonából származott, 51 éves volt.
A Fides katolikus hírügynökség információi szerint a misszionárius nővért szeptember 2-án reggel gyilkolták meg a főváros, Port-au-Prince főutcáján. Az autóját vezette, amikor a lövések érték. A helyi rendőrség közlése szerint rablógyilkosság áldozata lett, elvitték Isabel nővér táskáját és más személyes tárgyait.
Monica Joseph nővér, a Jézus és Mária Nővérei Kongregáció (RJM) elöljárója üzenetet tett közzé, amelyben azt kéri, imádkozzanak Isa nővérért: „Nagy szomorúsággal és fájdalommal, még a sokkhatás alatt állva osztjuk meg az egyesült államokbeli rendtartományból imént kapott hírt. Ma meggyilkolták Isa Solà Matas nővért Haitin egy rablás során, Port-au-Prince székesegyházának közelében. Kérlek, imádkozzatok Isáért, a családjáért, haiti nővéreinkért, az Egyesült Államokért, Spanyolországért. Isten áldjon benneteket.”
Haiti a nyugati félteke legszegényebb állama, súlyos hiányosságokkal küzd az oktatás terén, és az országot sújtó bűnözés állandó problémát okoz. Fejlődését egy hosszú ideig tartó politikai válság is akadályozta. Nem először történt, hogy megszentelt életet élő személy vált rablógyilkosság áldozatává. 2013. április 24-én Port-au-Prince-ben meggyilkolták Richard E. Joyal kanadai papot, a Mária Társaság tagját, hogy elvegyék tőle a bankból éppen akkor kivett pénzt. 2010. október 8-án Julien Kénord, a Caritas svájci szervezetének munkatársa is gyilkosság áldozata lett a haiti fővárosban egy rablási kísérlet során.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése