2015. augusztus 25., kedd

Megújult a Szent Vér kegyhelye, az ezeréves Báta



Megújult a Szent Vér kegyhelye, az ezeréves Báta


Augusztus 23-án ünnepelte a Tolna megyei Báta fennállásának 1000. évfordulóját. A programsorozat augusztus 20-án kenyérszentelő szentmisével kezdődött, augusztus 23-án pedig Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta a millenniumi szentmisét a Szent Vér-templomban. A Pécsi Egyházmegye tudósítása.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!
Augusztus 22-én adták át a felújított turisztikai és ifjúsági parkot és a Hősök terét, ezzel megújult Báta központja. A közeli millenniumi parkban a község fennállásának ezredik évfordulója alkalmából kopjafát avattak, Báta székelyföldi testvértelepülése, Árkos ajándékát.

Augusztus 23-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a Szent Vér-templomban, homíliájában a millennium jelentőségét méltatta.

Az eseményre Báta község önkormányzata tanulmánykötetet jelentetett meg, amely a település ezeréves múltját mutatja be.


Bátát a pécsváradi apátság 1015-re datált privilégiumlevelében említik először. A településen található Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelye. A korábban itt álló bencés apátságot Szent László király alapította 1093-ban a Klastrom-hegyen, ahol a 15. század elején Krisztus valóságos vére megjelent az Oltáriszentségben. Az eucharisztikus csoda hírére a hely az egyik legjelentősebb nemzeti kegyhelyünkké vált a középkorban. IV. Jenő pápa 1434-ben búcsúkiváltság adományozásával szentesítette.

2015-ben az országos hírű kegyhellyé válás 600. évfordulóját is ünneplik Bátán. Október 3-án két útvonalon indul gyalogos zarándoklat a Tolna megyei községbe, a jubileumi ünnepi szentmisére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése