2015. június 18., csütörtök

Ferenc pápa: Erőt kell találnunk a megbocsátáshozFerenc pápa: Erőt kell találnunk a megbocsátáshoz


A gyengeséget mindannyian magunkban hordozzuk az áteredő bűn sebe után – fogalmazott Ferenc pápa a június 18-án, csütörtökön reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A keresztény ember tudatában van annak, hogy az Úr segítsége nélkül nem haladhat előre az életben – hangsúlyozta csütörtök reggeli homíliájában Ferenc pápa. – Akkor tudunk csak jól imádkozni, ha képesek vagyunk megbocsátani testvéreinknek, és békés a szívünk. Gyengeség, ima, megbocsátás. Ferenc pápa erre a három pontra építette szentbeszédét, kiemelve, hogy a gyengeséget mindannyian magunkban hordozzuk az áteredő bűn sebe után.
Gyengék vagyunk – emlékeztetett a pápa –, belecsúszunk a bűnbe, nem léphetünk előre az Úr segítsége nélkül. Aki erősnek hiszi magát, aki azt hiszi, hogy képes egyedül boldogulni, az legalábbis naiv, és a végén kudarcot vall a sok-sok gyengeség miatt, amit magában hordoz. Nem tehetünk egyetlen lépést sem a keresztény életben az Úr segítsége nélkül, mert gyengék vagyunk. Aki pedig áll, vigyázzon, hogy el ne essen, mert gyenge.
Ez a hitbeli gyöngeségre is vonatkozik – magyarázta a Szentatya. – Tudatában kell lennünk gyöngeségünknek, hogy előrejussunk a keresztény életben, különben mind kudarcot vallunk. Ezért szép így imádkozni: „Uram, én tudom, hogy gyengeségemben semmit nem tehetek a te segítséged nélkül”.
Jézus megtanít minket imádkozni, de nem úgy, mint a pogányok, akik azt gondolták, hogy a szavak erejével lelnek meghallgatásra – emelte ki Ferenc pápa.
Majd emlékeztetett Sámuel anyjára, aki az Úr kegyelmét kérte gyermekáldásért, és imája közben alig láthatóan mozgott az ajka: A pap ott volt, látta őt és meg volt győződve, hogy részeg. Csak motyogott, mert nem volt képes beszélni… Egy gyermeket kért. Így imádkozunk az Úr előtt. És az imát, mivel tudjuk, hogy Ő jó, és tud mindent rólunk és szükségleteinkről, e szóval kezdjük: „Atyám”, ami persze egy emberi szó, ami életet ad, de az imában csak a Szentlélek erejével mondhatjuk. Így kezdjük az imát egyszerűen, nyitott szívvel, tudva, hogy az Úr jelen van, és a Szentlélek erejével mondjuk el.
Végül a megbocsátásról szólt a Szentatya: Jézus azt tanította tanítványainak, hogy ha ők nem bocsátják meg mások vétkeit, az Atya sem fogja megbocsátani az övékét. Csak akkor imádkozhatunk jól, és mondhatjuk azt, hogy „Atya” az Istennek, ha szívünk békében van másokkal, a testvéreinkkel. „De atyám, ő ezt és ezt tette velem…” – „Bocsáss meg! Bocsáss meg neki, ahogy az Atya megbocsát majd neked!”
És így gyengeségünk Isten segítségével az imában erővé válik, mert a megbocsátás nagy erősség. Erősnek kell lenni ahhoz, hogy megbocsássunk, de ez az erő egy kegyelem, amit az Úrtól kell kapnunk, mivel mi gyengék vagyunk – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése