2014. április 10., csütörtök

Nagyböjt 5. hete Csütörtök



Irgalmas Istenünk kérünk, ne hagyd magukra hozzád könyörgő híveidet, hanem oltalmazd jóságosan a Benned bízókat és add, hogy a bűnöktől megtisztulva mindvégig szentül éljenek és örökösei lehessenek ígért javaidnak. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Nagyböjt 5. hete Csütörtök

Ter 17,3-9; Jn 8,51-59

„Íme, itt vagyok”

Ábrahám hatvan évesen részsült először Isten kinyilatkoztatásában, aminek lényege az volt, hogy: „Menj ki földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok majd neked!”(Ter 12,1) Ábrahám hitt Istennek és elindult. Kilencvenkilenc éves, amikor újra megjelenik Isten, „íme, itt vagyok”(3) mondja, és elkezdődik az ígéretek beteljesülése. Megszületik a fiú, akire sokáig kellett várni, miközben semmi bizonyság nem volt arra nézve, hogy valóban megszületik. Ábrahám, bár „kétség és remény” közt, de várt türelmesen. Most szövetséget köt vele Isten: „Sok nemzet Atyja leszel”(4)Egyetlen fiad születik, az is keserves várakozás után vén korodban, de majd lassan szaporodik utódaidnak sora. Izsák már két fiú atyja lesz. Az egyiktől származik a Messiás népe, az izraeliták. A másiktól, Ézsautól az edomiták. Ez csak a testi vonal. Ábrahám hitének vonala sokkal bővebben terem. A Messiás révén rengeteg nemzet származik tőle a lélek vonalán: „Tud az Isten kövekből is fiakat teremteni Ábrahámnak.”(Mt 3,9) A szövetség jele a körülmetélkedés.
Ez jelentéktelen változás csupán, de a hozzá fűzött ígéret nagy és az ebbe vetett hit a döntő. Minden zsidó fiút körül kellett metélni, így lett végleg a választott nép tagja, de az idegen is azzá lett, ha felvette e jelet és hitt az Ábrahámnak adott ígéretben. Pál apostol erre külön figyelmeztet: mi vagyunk Ábrahám igazi gyermekei a hit által! ( Róm 4,16) „Én vagyok a Mindenható Isten, járj előttem, légy tökéletes!”A kilencvenkilenc éves Ábrahámnak szólt Isten, tehát Izsák születése előtt nem sokkal.A hosszú várakozás alatt meggyötört, már reményvesztett pátriárka előtt nem ok nélkül hangsúlyozza Isten, hogy Ő a Mindenható. Amikor egyre kevesebb emberi esélye volt, hogy a vele egyidős feleségének tőle fia szülessék, hangoztatja azt, amit Máriának is mondott az angyal,hogy „Istennél semmi sem lehetetlen.”
(Lk 1,37; Ter 18,14) Isten Ábrahám vágyának beteljesülése előtt más jellel is erősíti hitét:„Ne legyen többé Ábrám a neved, hanem Ábrahámnak nevezzenek, mert sok nemzet atyjává rendeltelek.”
Az Ábrám név is szép: az Atya (Isten) magasztos, de téged jobban vigasztal, hogy a nehezen születő fiad révén sok nép atyja leszel.
A feleséged eddig Sárai volt: Úrnőm, de a Sára: Úrnő, arra utal,hogy mások, sok nép hívja majd úrnőjének. A leszármazottaid nem lesznek mások földjének vándorai, mert nekik adom ezt a földet egészen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése