2014. április 9., szerda

Ferenc pápa katekézise a szerda délelőtti általános kihallgatáson



Az igazi bölcsesség a Szentlélek ajándéka – Ferenc pápa katekézise a szerda délelőtti általános kihallgatáson


Ne legyünk „ízetlen, sótlan” keresztények, hanem életünknek legyen egyre inkább evangéliumi íze, krisztusi illata, hogy másoknak is át tudjuk adni Krisztus gyengédségét és szeretetét” – buzdította Ferenc pápa a Szent Péter teret megtöltő híveket.

Kedves testvérek! Jó napot kívánok. Ma új ciklust kezdünk a Szentlélek ajándékairól – kezdte katekézisét a pápa. Tudjátok, hogy a Szentlélek képezi az egyház és minden egyes keresztény lelkét, életnedvét: Isten szeretete, amely szívünkben lakást vesz és szeretetközösségre lép velünk. A Szentlélek mindig velünk van, mindig bennünk van: szívünkben van.

A Szentlélek maga „Isten ajándéka” (vö. Jn 4,10). Isten adománya, amely különféle lelki ajándékokkal látja el azokat, akik befogadják őt. Az egyház a Szentlélek hét ajándékát különbözteti meg. Ez a szám jelképesen a teljességet, a befejezettséget jelöli; amikor a bérmálás szentségére készülünk, megtanuljuk őket – mondta a pápa, majd felsorolta a Szentlélek hét ajándékát: a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a lelki erősség, a tudomány, a jámborság és az istenfélelem.

A felsorolás szerint a Szentlélek első ajándéka tehát a bölcsesség. Azonban nem egyszerűen emberi bölcsességről van szó. Az emberi bölcsesség az ismeret és a tapasztalat gyümölcse. A Biblia elbeszéli, hogy Salamon, amikor megkoronázták Izrael királyává, a bölcsesség ajándékát kérte. A bölcsesség éppen ez: annak a kegyelme, hogy mindent Isten szemével láthatunk. Egyszerűen csak ez – ismételte Ferenc pápa – a világot, a különféle helyzeteket, az összefüggéseket, a problémákat, mindent Isten szemével látunk. Ez a bölcsesség. Olykor a dolgokat saját tetszésünk, vagy szívünk pillanatnyi állapota szerint látjuk – szeretettel vagy gyűlölettel, irigységgel. Nem: ez nem Isten szeme. A Szentlélek az, aki a bölcsességet ajándékozza nekünk, hogy mindent Isten szemével láthassunk. Ez a bölcsesség ajándéka.

Nyilvánvalóan ez az ajándék az Istennel való bensőséges kapcsolatból fakad, abból a bensőséges kapcsolatból, amely Istenhez fűz minket, az Atya-gyermek kapcsolatból. És a Szentlélek, amikor fennáll ez a kapcsolat, akkor nekünk adományozza a bölcsesség ajándékát.

Amikor szeretetközösségben vagyunk az Úrral, a Szentlélek mintha átalakítaná a szívünket és megízleltetné vele a Lélek szeretetét. A Szentlélek akkor a keresztényt „bölccsé teszi”. Ez nem azt jelenti, hogy a kereszténynek mindenre van válasza, hogy mindent tud; egy bölcs személyt nem ez jellemez. Azt jelenti, hogy tudja, hogyan cselekszik Isten, felismeri, hogy mi jön Istentől és mi nem. Azzal a bölcsességgel rendelkezik, amit Isten ad szívünknek. Az ebben az értelemben vett bölcs ember szívének Isten ad ízt. Milyen fontos, hogy közösségeinkben legyenek ilyen keresztények!

Bennük minden Istenről szól, minden Isten jelenlétének és szeretetének szép, élő jelévé válik. Ez egy olyan valami, amit mi nem tudunk rögtönözni, ezt nem tudjuk önmagunktól megszerezni: olyan ajándék, amelyet Isten adományoz azoknak, akik engedelmesek a Szentléleknek. Bennünk van, szívünkben van a Szentlélek; meg van rá a lehetőség, hogy hallgassuk, vagy ne hallgassuk szavát.

Ha hallgatunk a Szentlélekre, akkor Ő megtanítja nekünk a bölcsességnek ezt az útját, nekünk ajándékozza bölcsességét, ami azt jelenti, hogy Isten szemével látunk, Isten fülével hallunk, Isten szívével szeretünk, Isten szerint ítélkezünk. Ez az a bölcsesség, amelyet a Szentlélek nekünk ajándékoz, és mindnyájan birtokolhatjuk. Nem kell mást tennünk, mint kérnünk a Szentlelket.

Gondoljatok egy anyukára, aki otthon van kisgyermekeivel, az egyik ezt csinálja, a másik azt, és a szegény anyuka egyik helyről a másikra megy, a gyermekek problémáival. Amikor az anyukák elfáradnak és megszidják gyermekeiket, ez bölcsesség? Ti mit mondotok? Bölcsesség, vagy nem? Nem! Amikor azonban az anyuka magához veszi gyermekét, és kedvesen, nagy türelemmel elmagyarázza: „ezt ezért, meg ezért nem csináljunk”, akkor az Isten bölcsessége? Igen! Ez az, amit a Szentlélek ad nekünk az életben.

Azután például a házasságban, a házasfelek veszekednek és egymásra sem néznek, vagy rossz szemmel néznek egymásra: ez Isten bölcsessége? Nem! Ha azonban elmúlik a vihar, kibékülünk, és tovább haladunk előre békességben: ez bölcsesség? – tett fel egy újabb kérdést a pápa. És nem váratott magára a teret megtöltő hívősereg válasza: - Igeeeen!! Igen, ez a bölcsesség ajándéka. Legyen benne mindnyájunknak része: otthon, a gyermekekkel, mindenki osztozzon benne! Ezt nem lehet megtanulni, ez a Szentlélek ajándéka.

Ezért kérjük az Urat, hogy adja meg nekünk a Szentlelket, adja meg a bölcsesség ajándékát, Isten bölcsességének ajándékát, amely megtanít arra, hogy Isten szemével lássunk, Isten szívével érezzünk, Isten szavaival beszéljünk. Ezzel a bölcsességgel menjünk előre, építsük családunkat, építsük az egyházat, és így mindnyájan megszentelődünk. Kérjük ma a bölcsesség kegyelmét. Kérjük a Szűzanyát, aki a Bölcsesség széke, adja meg nekünk ezt a kegyelmet. Köszönöm szépen – fejezte be katekézisét Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése