2014. április 8., kedd

Ferenc pápa: A kereszténység nem egy filozófiai tanítás, a kereszt pedig nem dísz



Ferenc pápa: A kereszténység nem egy filozófiai tanítás, a kereszt pedig nem dísz – VIDEÓVAL


A kereszt nem egy dísz, amit az oltárra helyezünk, hanem Isten szeretetének misztériuma – hangsúlyozta kedd reggeli homíliájában a Szentatya a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió tudósítását olvashatják.

Egyedül nem léphetünk ki bűneinkből, nincs rá lehetőség. A Számok könyvéből vett olvasmányban arról hallunk, hogy a nép zúgolódott Isten és Mózes ellen, mert belefáradt a vándorlásba. Amikor azonban az Úr tüzes kígyókat küldött rájuk, belátták bűnüket és azt kérték, hogy az Úr mentse meg őket. A napi evangéliumban pedig Jézus azt mondja a farizeusoknak: meghaltok bűneitekben.

A törvénytudók nem voltak tisztában azzal, hogy egyedül nem léphetünk ki a bűneinkből – magyarázta Ferenc pápa. Hittek persze Isten bocsánatában, de erősnek, elegendőnek érezték magukat, mindentudónak. Végül pedig a vallásból, Isten imádásából egy kultúrát csináltak a maga értékeivel, megfontolásaival, magatartási előírásaival.

A pápa leszögezte: a kereszténység nem egy filozófiai tanítás, nem egy életprogram a túléléshez, a neveléshez, a békéhez. Ezek következmények. A kereszténység egy személy, a kereszten fölmagasztalt személy, aki megsemmisítette önmagát, hogy üdvözítsen minket. Nem lehet megérteni a kereszténységet Isten Fiának e mélységes megalázkodása nélkül: aki megalázta önmagát, szolgává lett egészen a kereszthalálig,

A kereszt pedig nem egy dísz, amit ki kell tennünk a templomainkban az oltárra – folytatta homíliájában a Szentatya. Nem egy jelkép, ami megkülönböztet minket másoktól. A kereszt misztérium, Isten szeretetének misztériuma. Azé az Istené, aki megalázza önmagát, semmivé lesz.

Hol van a te bűnöd? ’Hát nem tudom, sok van itt belőle’. Nem, a te bűnöd itt van, a kereszten. Ott keresd, az Úr sebeiben és kigyógyulsz a vétkedből, a sebeid beforrnak, a bűnöd megbocsáttatik. A megbocsátás, amit Isten ad nekünk, nem abból áll, hogy eltörli a vele való számlánkat. Az isteni megbocsátás: Fia sebei a kereszten. Fohászkodjunk, hogy magához vonzzon minket az Úr és hagyjuk magunkat meggyógyítani – mondta végül kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése