2019. május 4., szombat

A pápa bányaipari szakemberekhez: A közjó és a közös ház iránt felelősséggel



A pápa bányaipari szakemberekhez: A közjó és a közös ház iránt felelősséggel


Ferenc pápa pénteken délben a Kelemen-teremben kihallgatáson fogadta a „Bányaipar a közjóért” elnevezésű konferencia résztvevőit, akik az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztérium szervezésében ezekben a napokban tartották Rómában tanácskozásukat. A pápa a Laudato si kezdetű enciklikája jegyében értelmezte a bányaipar feladatait, tekintettel a közjóra és a közös otthon megóvására.

A Szentatya hasznosnak nevezte a konferenciát, mely párbeszédet folytat a bányaipar szakembereivel a közös házunk megóvása érdekében. A közös ház helyzete bizonytalanná vált a nyereségérdekelt gazdaságpolitika következtében, mely illuzórikus módon a gazdaság határtalan növekedésével számol. A piac önmagában nem tudja biztosítani az átfogó emberi fejlődést, ezért paradigmaváltásra van szükség – állította a Szentatya.
A bányaipari tevékenység álljon az emberi személy szolgálatában
A bányaipar, mint minden emberi tevékenység – Szent VI. Pál pápa szavával szólva – az egész emberi közösség szolgálatában áll, és ez az elv alkotja az egyház szociális tanításának az alapját. Ebbe a tevékenységbe be kell vonni a helyi közösségeket, mert megegyezést kell keresni a különféle társadalmi szereplők között, különös tekintettel a helyi lakosokra. A bányaipari tevékenység álljon az emberi személy szolgálatában és ne fordítva – szögezte le a pápa. Isten előtt minden egyes emberi személy egyenlőképpen fontos, ezért a bányaipari dolgozók és a helyi lakosok érdekei vitán felül állnak. Biztosítanunk kell, hogy a bányaipari tevékenység mindenki átfogó fejlődéséhez vezessen.
A körforgásos gazdaság modelljét használjátok
Ferenc pápa harmadik helyen a körforgásos gazdaság fejlődését bátorította a bányaipari szektorban. Utalt a dél-amerikai püspökök legutóbbi pásztorlevelére, melyben éppen a mindent kiaknázás veszélyeire figyelmeztetnek. El kell utasítani a leselejtezés kultúráját, mely nem hasznosítja újra a használt termékeket. Előnyben kell részesíteni az olyan gazdasági modelleket, melyek a csökkentés, az újrahasznosítás és a visszaforgatás gondolata jegyében járnak el. Végül Ferenc pápa fontosnak nevezte a jövőbe tekintést, mely számba veszi azt, hogy mit akar és mit tud a következő nemzedékekre hagyni a jelenkor gazdagságából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése