2019. február 21., csütörtök

Ferenc pápa: A kiskorúak védelmében konkrét és hatékony intézkedéseket kell hoznunk



Ferenc pápa: A kiskorúak védelmében konkrét és hatékony intézkedéseket kell hoznunk

Február 21-én, délelőtt 9-kor elkezdődött a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozás a Vatikánban, amelyen a püspöki konferenciák elnökei, a katolikus keleti egyházak vezetői, a szerzetes-elöljárók képviselői, a római kúria és a bíborosi tanács tagjai vesznek részt.

A tanácskozáson jelen van Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) elnöke, és Orosz Atanáz miskolci püspök.

A találkozó teljes programja megtalálható a Vatikán honlapján, a plenáris ülésen elhangzó előadások hét nyelven, videón követhetők.

Ferenc pápa nyitóbeszédét teljes terjedelmében közöljük.

Kedves testvéreim!

Egyházi emberek kiskorúk kárára elkövetett szexuális visszaéléseinek súlyos bajával szembesülve arra gondoltam, hogy megbeszélésre hívlak össze benneteket, pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök, szerzeteselöljárók és más vezetők, hogy mindannyian együtt hallgassuk a Szentlelket, és a vezetése iránti tanulékonysággal meghallgassuk az igazságot kérő kicsinyek kiáltását. Találkozónkra a lelkipásztori és egyházi felelősség terhe nehezedik. Ez a felelősség kötelez bennünket arra, hogy együtt, szinodálisan, őszintén és mélyrehatóan megvitassuk, hogyan szálljunk szembe ezzel a bajjal, mely az Egyházat és az emberiséget sújtja. Isten szent népe figyelemmel kísér bennünket, és nem eleve tudható, egyszerű elítélő nyilatkozatokat vár tőlünk, hanem konkrét és hatékony intézkedéseket. Konkrétságra van szükség!

Megkezdjük hát utunkat, hittel és a legnagyobb parrésziának [nyíltságnak], bátorságnak és konkrétságnak a szellemével felvértezve.

Segédletként szeretnék megosztani veletek néhány fontos kritériumot, melyeket püspöki bizottságok és konferenciák fogalmaztak meg – ezek tőletek érkeztek, én egy kicsit rendszereztem őket. Ezeket a reflexiónkat segítő irányelveket most kiosztják nektek. Egyszerűen kiindulópontként szolgálnak, tőletek érkeztek és most visszakapjátok őket, ami nem helyettesíti a kreativitást, amelyre szükségünk van ezen a tanácskozáson.

Nevetekben is szeretnék köszönetet mondani a Kiskorúak Védelmét segítő Pápai Bizottságnak, a Hittani Kongregációnak és a szervezőbizottság tagjainak a kiváló és nagy elkötelezettséggel végzett előkészítő munkájukért. Nagyon szépen köszönjük!


Végül kérem a Szentlelket, támogasson bennünket ezekben a napokban, és segítsen, hogy a tudatosítás és megtisztulás alkalmává alakíthassuk ezt a bajt. Szűz Mária világosítson meg bennünket azon igyekezetünkben, hogy begyógyítsuk a súlyos sebeket, melyeket a pedofília botránya okozott a kicsinyekben és a hívőkben!

Köszönöm!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése