2018. november 12., hétfő

Szolgáljátok az emberiséget! – A Szentatya a Pápai Tudományos Akadémia tagjait fogadta



Szolgáljátok az emberiséget! – A Szentatya a Pápai Tudományos Akadémia tagjait fogadta


Ferenc pápa november 12-én, hétfőn fél egykor a konzisztóriumi teremben találkozott a Pápai Tudományos Akadémia közgyűlésének mintegy nyolcvan résztvevőjével.


A Pápai Tudományos Akadémia tagjaihoz intézett beszédében a tudósok és a kutatók felelősségére emlékeztetett a Szentatya. A társadalom és a tudomány kölcsönösen hatnak egymásra, és ennek jegyében újra át kell gondolni az emberi személy átfogó fejlődését és a közjó értelmét. Ez az átgondolás a párbeszéd útján történjen – ajánlotta a pápa.
Napjaink tudósai nyitottabbak a vallásos értékekre és a lelki élet gazdagságára – mondta a Szentatya. – A tudományos közösség a társadalom része, nem különül el attól, és nem független tőle; a családok szolgálatára hivatott.

Kitért a pápa a környezeti változások és a nukleáris fenyegetés kihívásaira, s elődei nyomán arra kérte a tudósokat, kötelezzék el magukat egy atomfegyvermentes világ mellett.
„Úgy látom, nincs sem akarat, sem elszántság a politika részéről arra, hogy leállítsák a fegyverkezési versenyt, hogy véget vessenek a háborúknak, hogy mielőbb átálljanak a megújuló erőforrásokra, hogy biztosítsák az ivóvizet, az élelmiszert és az egészségügyi ellátást mindenki számára, és hogy a közjó érdekében fektessék be a hatalmas összegeket, amelyeket adóparadicsomokban rejtegetnek” – fogalmazott Ferenc pápa.
A globális változások egyre inkább függenek az emberi cselekvéstől, éppen ezért megfelelő válaszokra van szükség, hogy biztosítsák és megőrizzék a bolygó és lakói egészségét. A tudományos közösség – amely élen jár a kockázatok azonosításában – feladata hiteles megoldásokat kidolgozni, és meggyőzni a vállalatokat és vezetőiket, hogy az ajánlott megoldásokat kövessék.
A Pápai Tudományos Akadémia tagjai a mai társadalmat sújtó csapásokat is vizsgálják kutatásaik során. A Szentatya megköszönte értékes hozzájárulásukat az emberkereskedelem, a kényszermunka, a prostitúció, az emberi szervkereskedelem bűntényeinek felderítésében.
Utalt a pápa a világ élelmezési problémáira, többek között arra a 800 millió emberre, akik ki vannak zárva a Föld készleteiből. Végül arra emlékeztette őket Szent VI. Pál pápa szavával, hogy hivatásuk a „tudás szeretetére” szól, és a népek nevében arra kérte őket, hogy képességeikkel és lehetőségeikkel járuljanak hozzá az ember és a Föld méltóságának megőrzéséhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése