2018. november 11., vasárnap

Ferenc pápa üzenetet küldött Lengyelország felszabadulásának centenáriumára



Ferenc pápa üzenetet küldött Lengyelország felszabadulásának centenáriumára


Száz évvel ezelőtt, 1918. november 11-én nyerve vissza függetlenségét Lengyelország. Az évforduló alkalmából Ferenc pápa november 4-én üzenetet küldött Stanisław Gądecki poznańi érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének.


Az első világháború végével lezárult az orosz, porosz és osztrák uralom a lengyel nép felett, mely a felosztást megelőzően szintén hozzájárult a keresztény Európa megteremtéséhez. Az önállóság visszaszerzésért Lengyelország számos fiának drága áldozatával fizetett, akik készek voltak feláldozni magukat akár életük árán is. A szabadság keresése az Isten segítségébe vetett mélységes hitből táplálkozott, amire szükség volt a függetlenség visszaszerzése után is, hogy megteremtsék a lengyel nép egységét – áll a pápa levelében.
Ferenc pápa üzenete a lengyel egyház és valamennyi lengyel hálaadásához társulva köszönet mond az Istennek, aki megtartotta a lengyelek nemzedékeit kegyelmével, hatalmával, és megengedte, hogy száz évvel ezelőtt valóra váljon a szabadság iránti reményük, amit nem veszítettek el a második világháborúhoz kapcsolódó fájdalmas történelmi események során sem, mint amilyen a náci megszállás és a kommunista rezsim volt.
A 20. század nagy tanúságtevője, Szent II. János Pál pápa imádságából kiindulva Ferenc pápa a hit, a remény és a szeretet kegyelmét kéri minden lengyel számára, hogy jóra használják a szabadság drága ajándékát. Üzenete végén a Szentatya a jasna góra-i Szűzanya, Lengyelország királynője közbenjárását és Isten áldását kéri Lengyelország és a lengyel nép számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése