2018. november 13., kedd

Miért vonzó egy mai fiatal számára a tridenti rítusú latin mise?



Miért vonzó egy mai fiatal számára a tridenti rítusú latin mise?

Interjú Sándor Bencével, a Summorum Pontificum római zarándoklat résztvevőjével.

Október 26-28. között rendezték meg Rómában a Summorum Pontificum éves zarándoklatot, amelyen egy népes magyar delegáció is részt vett, közöttük Sándor Bence német tanár és orgonista.
A Summorum Pontificum zarándoklat
A Summorum Pontificum zarándoklat lényegében egy köszönetnyilvánítás XVI. Benedek pápának, aki 2007-ben adta ki a Summorum Pontificum k. Motu proprióját. Ebben a dokumentumban Benedek pápa kimondta, hogy a római rítusnak két formája van: a hagyományos, amit manapság látunk legtöbbet a templomokban, illetve a rendkívüli forma, amit a köznyelvben a régi rítusnak nevezünk.
A Summorum Pontificum zarándoklat egyik reggelén a Szent Péter bazilika egyik oltáránál mutattak be szentmisét a római rítus rendkívüli formájában. A Szent Péter bazilikában mindenki otthonra talál – hangsúlyozta Sándor Bence interjújában.
Bence gyakorló egyházzenészként került kapcsolatba a tridenti rítusú szentmisével. Kereste a mélyebb összefüggéseket és így jutott el 2007-ben a Földvári Miklós által szervezett tanfolyamra Esztergomba, ahol megismerkedtek a régi rítussal és megtanulták azt. Utána indultak be a régi rítusú szentmisék Budapesten a belvárosi főplébánia templomban. Azóta tagja ennek a közösségnek is.
A régi liturgia mély leborulás Isten előtt
„Nagyon megérintett a régi liturgiában az, hogy mindenekelőtt egy olyan mély leborulás Isten előtt, ahol számomra a testi gesztusokkal, azzal, hogy letérdelek, hogy meghajolok, hogy keresztet vetek sokkal inkább tudatosítom magamban azt, hogy mi is történik itt valójában a szentmisén. Valójában egy olyan hatalmas dolognak lehetek a részese, ami túlmutat az én földi jelenlétemen. Ezáltal bizonyos értelemben belekapcsolódunk a mennyei liturgiába” – fogalmazott az interjúban Sándor Bence.
A régi rítusú szertartás zeneileg nagy inspirációt jelent
Orgonistaként is bekapcsolódik a régi rítusú szertartásba. Ez zeneileg nagy inspirációt jelent számára: a régi rítusú szentmisében nagyon nagy tér van arra, amit ki kell tölteni zenével. Ez lehet egy rövidebb vagy hosszabb idő, attól is függ, hogy az adott celebráns milyen gyorsan mondja az imádságot. Ez nagyon jó kihívást jelent számára, amit nagyon szeret – vallotta meg Sándor Bence.
Jelenleg Budapesten a Váci utcában a belvárosi Szent Mihály templomban minden vasárnap délelőtt 10 órától tartanak régi rítusú szentmisét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése