2018. szeptember 27., csütörtök

Szijjártó Péter New Yorkban: Szíriában valós veszély, hogy teljesen elüldözik a keresztényeket



Szijjártó Péter New Yorkban: Szíriában valós veszély, hogy teljesen elüldözik a keresztényeket


A nemzetközi közösségnek Szíriában is fel kell lépnie a keresztények üldözésének megállítása érdekében, és segítenie kell a térségben ezer éve élő közösségeket, hogy az elüldözött csoportok visszatérhessenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 26-án New Yorkban.


A politikus a héten részt vesz az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán New Yorkban. Az ENSZ-ülésszakhoz kapcsolódó tanácskozáson, melyet az Európai Unió szervezett a szíriai konfliktus politikai úton történő megoldásának előmozdítására, Szijjártó Péter szeptember 26-án kifogásolta, hogy keveset foglalkoznak a témával, és elfogadhatatlannak nevezte azt a megközelítést, amely azt sugallja, hogy a keresztények elleni gyűlölködés a diszkrimináció utolsó elfogadható formája lenne.
Világszinten a hitük miatt üldözött emberek négyötöde keresztény – emelte ki felszólalásában a miniszter. Hozzátette: a Közel-Keleten és azon belül Szíriában valós az a veszély, hogy teljesen elüldözik a keresztényeket, annak ellenére, hogy már ezer éve ott élnek.
Magyarország felelősséget érez az üldözött keresztény kisebbségek megvédelmezésében. A kormány önálló államtitkárságot is létrehozott, amelynek egyetlen feladata, hogy figyelje a segítségre szoruló keresztény kisebbségek sorsát és helyzetét a világban. A kabinet 15 millió eurót különített el arra, hogy segítsen újraépíteni az üldözött keresztények lerombolt házait, iskoláit, és támogassa közösségeik megerősítését. Szíriában az aleppói görögkatolikus egyházat, valamint az ortodox egyházat segítette Magyarország többmilliós támogatással – mondta el Szijjártó Péter.
Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az otthonuk elhagyására kényszerített keresztények visszatérhessenek, és ennek garantálásában szerepet kell vállalnia az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek.
A New York-i rendezvény fő témái közé tartozott a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás fenntartása és a szíriai menekülteknek otthont adó országok, különösen Jordánia és Libanon támogatása is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése