2018. augusztus 9., csütörtök

Brazil főpásztorok szólaltak fel az abortusz legalizálása ellen



Brazil főpásztorok szólaltak fel az abortusz legalizálása ellen


„Az élethez való jog a legalapvetőbb jog” – mondta Rio Grande püspöke, Ricardo Hoepers augusztus elején a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásán.


A brazil katolikus egyház több főpásztora felszólalt a Legfelsőbb Bíróság augusztus 3-án és és 6-án lezajlott meghallgatásán, hogy tiltakozzanak az abortusz legalizálása ellen.
A Katolikus Egyház tanítására hivatkozva, mely az élet védelmére szólít fel, annak fogantatásától a természetes végéig, Ricardo Hoepers, Rio Grande püspöke, úgy nyilatkozott, a kérdés nem tartozik a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe.
Hogyan akarja a Legfelsőbb Bíróság megindokolni egy ártatlan, védtelen emberi lény halálos ítéletét? – kérdezte Ricardo Hoepers a bíróságot. Majd hangsúlyozta: a magzatra nem lehet úgy tekinteni, mint egy bármilyen testrészre. „Olyan, mintha egy epehólyagról beszélnénk, egy veséről vagy egy vakbélről, amit el kell távolítani, mert különben belehal a beteg. Rossz a fókusz” – mondta a főpásztor.
Ricardo Hoepers elmondta, a középpontba a gyermek életét kellene helyezni. „Az élethez való jog a legalapvetőbb jog, ezért mindennél jobban kell védelmezni. Ez a jog az emberi létből fakad, nem az állam engedménye. A köztársaság hatalmában az áll, hogy kötelességszerűen védelmezze.” A püspök hozzáfűzte: a kérdést nem a bíróságnak kellene eldöntenie, hanem a képviselőknek, a kongresszusnak kellene tárgyalnia róla.
A Legfelsőbb Bíróságon meghallgatták az Egyház másik képviselőjét is, José Eduardo de Oliveira e Silva atyát, aki sajnálatát fejezte ki, amiért jóval több olyan embert hallgattak meg, aki az abortuszt támogatta, mint aki az életet vette védelmébe.
„Ez a meghallgatás csupán arra szolgál, hogy a bíróság legitimálja a tevékenységét – mondta. – Úgy tesznek, mintha meghallgatnák a különböző álláspontokat, de valójában pusztán legitimálják, ami ezután következik: az abortusz legalizálását.”
A brazil püspöki konferencia felszólította a plébániákat, hogy húzzák meg a harangokat augusztus 2-án, csütörtökön, ezzel hívják fel a figyelmet a kérdésre. A Rio de Janeiró-i hatalmas Megváltó Krisztus-szobor lábainál – a szobor a brazil egyház jelentőségének ikonikus jele is egyben – Orani João Tempesta riói bíboros beszélt az életvédőkhöz. „A Corcovado tetején, a Megváltó lábainál, együtt szeretnénk felhívni az egész társadalom figyelmét az élet fontosságára. Azt akarjuk, hogy a harangok, melyek nem csak Rióban, de egész Brazíliában megszólalnak, hívják fel a figyelmet történelmünk eme jelentős pillanatára, és szólítsanak fel mindenkit az élethez való jog sérthetetlenségének biztosítására.”
A Brazíliában jelenleg érvényben lévő szigorú abortusztörvény csak súlyos agyi rendellenesség esetén, illetve ha a terhesség nemi erőszak következtében jött létre, vagy az anya élete forog veszélyben, engedélyezi a terhesség megszakítását.
A Legfelsőbb Bíróság ítélethozatala az augusztus 6-i, hétfői meghallgatások után mintegy tíz nappal várható.
A kétnapos meghallgatásra pár nappal azelőtt került sor, hogy Argentínában a törvényhozók szavaztak az abortusztörvényről. Argentínában, Ferenc pápa szülőhazájában a felsőház nem szavazta meg végül az abortusztörvényt enyhítő tervezetet, 38:31 arányban elutasították azt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése