2018. március 6., kedd

Ferenc pápa: Isten megbocsát nekünk, de csak ha megbocsátunk másoknakFerenc pápa: Isten megbocsát nekünk, de csak ha megbocsátunk másoknak

Vigyázzunk a haraggal, amely befészkeli magát a szívünkbe – mutatott rá Ferenc pápa homíliájában március 6-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a gyűlölet, és ne feledjük: ahhoz, hogy Isten megbocsásson nekünk, előbb el kell ismernünk saját bűnösségünket – mondta a Szentatya, aki a megbocsátásról két kulcsszó, a „sajnos” és a „feltéve, ha” segítségével beszélt.
A napi olvasmány Dániel próféta könyvéből (Dán 3,25.34–43) Azariás történetét beszéli el, akit a tüzes kemencébe vetnek, mert nem tagadta meg az Urat. Azariás nem perlekedik az Úrral az elszenvedett bánásmód miatt, nem hánytorgatja föl neki hűségét. Továbbra is hirdeti Isten nagyságát, és a rossz gyökeréhez nyúl, amikor azt mondja: „Te mindig megmentettél minket, de sajnos vétkeztünk.” Önmagát vádolja, és népét. Önmagunk vádolása pedig az első lépés a megbocsátás felé – mutatott rá Ferenc pápa. – A keresztény bölcsesség része az önvád, nem a többiek vádolása, nem. Önmagunké. Én vétkeztem. És amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, ez járjon a fejünkben: Isten nagy és sok dolgot adott nekünk, de én sajnos vétkeztem, megsértettem az Urat, és üdvösséget kérek.
A pápa elmesélt egy történetet: egy asszony a gyóntatófülkében hosszasan sorolta anyósa bűneit, igyekezve igazolni magát. Mígnem a pap így szólt: „Jól van, most gyónja meg a saját bűneit.” És ez tetszik az Úrnak, mert az Úr bűnbánó szívet kap, mint Azariás esetében: „Hiszen akik benned bíznak, meg nem szégyenülnek.” A bűnbánó szív ezt mondja az Úrnak: „Én ezt tettem, Uram. Vétkeztem ellened.” Az Úr betapasztja a száját, mint az apa a tékozló fiúnak: nem hagyja beszélni. Szeretete befedi őt. Mindent megbocsát.
Ne szégyelljük kimondani saját bűneinket, mert az Úr igazol majd minket, megbocsátva nekünk nem egyszer, hanem mindig – biztatott a Szentatya. – Egyetlen feltétellel azonban: Isten megbocsátása elér hozzánk, amennyiben mi is megbocsátunk másoknak. Ez pedig nem könnyű, mert a neheztelés befészkeli magát a szívünkbe, és mindig ott van az a keserűség. Sokszor hordozzuk magunkkal a listát, mi mindent követtek el ellenünk: „Ez ezt csinálta, az azt csinálta velem…”
Ferenc pápa óva intett attól, hogy átengedjük magunkat a gyűlöletnek: ez a két dolog segít majd, hogy megértsük a megbocsátás útját: „Te nagy vagy, Uram, én sajnos vétkeztem”; „Igen, megbocsátok neked hetvenhétszer, feltéve, ha te is megbocsátasz másoknak”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése