2018. március 8., csütörtök

A Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság tagjaival találkozott Ferenc pápa



A Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság tagjaival találkozott Ferenc pápa


Március 8-án délelőtt Ferenc pápa az 1951-ben, XII. Piusz pápa kívánságára létrehozott Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság százharminc tagjával találkozott a Kelemen teremben.


A Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság XII. Piusz pápa kívánságára alakult 1951-ben azzal a céllal, hogy „koordinálja a katolikus nemzeti migrációs szervezetek tevékenységét, amelyeknek létrehozásában is közreműködik; képviselje őket a nemzetközi szervezetekben, konferenciákon, továbbá technikai és tanácsadói segítséget nyújtson számukra; elősegítse a menekültek és kivándorlók szellemi és anyagi jogainak nemzetközi elismerését.”
A bizottsághoz intézett beszédében Ferenc pápa felhívta a figyelmet a bevándorlók és menekültek embertelen életkörülményeire. Aki hazája elhagyására kényszerül, sokszor megtévesztés, erőszak és visszaélés áldozatává válik. Az államoknak hatékonyabb választ kell kidolgozniuk a migrációs kihívásokra. Utalva Mózesre, aki kivezette népét a fogságból, a pápa megállapította, hogy ma egy másik nép, több millió elnyomott ember vár a szabadulásra. Ahhoz, hogy felszabadítsuk az elnyomottakat, a mai rabszolgákat és kiselejtezett embereket, nyílt és őszinte párbeszédre van szükség a vezetők között, melyben mindenki vállalja a maga felelősségét. Ehhez járul hozzá az a globális megegyezésre irányuló folyamat, amit a nemzetközi közösség indított el a menekültek, illetve a biztonságos, rendezett és szabályos migráció érdekében. Az Egyház társadalmi tanításának alapelveire hivatkozva a pápa végül arra buzdította az államokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a globális és közös felelősség jegyében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése